10-09-2024 Commissie Parelhof
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 5.2 Wijziging verordening rechtspositie raads- en commissieleden Dijk en Waard 2024 - 22:00
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een geactualiseerde verordening voor de rechtspositie van raads- en commissieleden voor 2024 vastgesteld. Deze aanpassing is nodig om in lijn te blijven met de jaarlijkse wijzigingen in het landelijke Rechtspositiebesluit en de Regeling rechtspositie voor decentrale politieke ambtsdragers. De wijzigingen omvatten onder andere de mogelijkheid voor politieke ambtsdragers om onder bepaalde voorwaarden informatie- en communicatievoorzieningen over te nemen bij aftreden, verduidelijkingen rondom het declareren van onkosten, en aanpassingen in de reiskostenvergoeding voor dienstreizen buiten de gemeente. Ook is een artikel weggelaten dat toelages voor leden van bijzondere commissies regelde, aangezien dit in de praktijk niet wordt toegepast in Dijk en Waard. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze wijzigingen en de verordening wordt na publicatie van kracht.
-
Raadsvoorstel verordening rechtspositie raads- en commissieleden Dijk en Waard 2024.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Dijk en Waard 2024". Het voorstel betreft een actualisatie van de lokale verordening inzake de rechtspositie van raads- en commissieleden in de gemeente Dijk en Waard. Deze actualisatie is noodzakelijk om de lokale regelgeving in lijn te brengen met de jaarlijkse wijzigingen in het landelijke Rechtspositiebesluit en de Regeling rechtspositie voor decentrale politieke ambtsdragers. De wijzigingen omvatten onder andere verduidelijkingen over vergoedingen en het weglaten van een artikel over toelagen voor leden van bijzondere commissies.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de noodzakelijke wijzigingen beschrijft om de lokale verordening in overeenstemming te brengen met de landelijke wet- en regelgeving. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s vermeld, wat suggereert dat alle relevante aspecten zijn overwogen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de voorgestelde verordening vast te stellen. Dit is een formele stap om ervoor te zorgen dat de lokale regelgeving in overeenstemming is met de landelijke voorschriften.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze betreft het al dan niet toestaan van extra toelagen voor leden van speciale commissies. Hoewel de wet- en regelgeving dit toestaat, kiest de gemeente Dijk en Waard ervoor dit niet te doen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties opgemerkt in de tekst.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de verordening rechtspositie raads- en commissieleden gemeente Dijk en Waard 2024 vast te stellen.
Participatie:
Er heeft geen participatie plaatsgevonden bij de wijzigingen in de verordening. Dit kan te maken hebben met de technische aard van de wijzigingen en de noodzaak om te voldoen aan landelijke regelgeving.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om juridische en administratieve aanpassingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, zoals expliciet vermeld. Er is geen noodzaak om financiële dekking te zoeken, aangezien er geen extra kosten worden geïntroduceerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rechtspositie Verordening Decentrale politieke ambtsdragers Wet- en regelgeving Gemeentewet Wijzigingen Vergoeding Reiskosten Communicatievoorzieningen DeclarerenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 1 Opening en mededelingen - 20:00
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Agendapunt 3 Vaststellen agenda - 20:10
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Agendapunt 4.1 Herijking RES 2024 met toevoeging zoekgebied voor wind - wethouder Schoemaker - 20:15
Windenergie in Dijk en Waard: Gemeenteraad verdeeld over nieuw zoekgebied
De gemeenteraad van Dijk en Waard debatteerde fel over de herijking van de Regionale Energiestrategie (RES) 2024. Het voorstel om een nieuw zoekgebied voor windenergie nabij de N504 aan te wijzen, zorgde voor verdeeldheid. Het doel is om bij te dragen aan de regionale ambitie van 3,6 TWh duurzame energieopwekking tegen 2030.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de meningen sterk uiteenlopen. De DOP benadrukte het belang van netverzwaring in de regio, gezien de huidige netcongestie. "Netcongestie raakt op heel veel fronten onze economische groeikansen," aldus een raadslid van de DOP. De partij ziet kansen in het verduurzamen van de waterzuiveringsinstallatie met behulp van windenergie.De ChristenUnie toonde zich positief over de herijking, maar benadrukte dat de plaatsing van windmolens nog niet zeker is. "Er zal altijd onderzoek moeten worden gedaan naar de impact van de plaatsing," stelde een raadslid. Het CDA sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van participatie met omwonenden.
GroenLinks en de PvdA waren voorstanders van het voorstel, maar pleitten voor een voorbeeldproject met duidelijke participatie van omwonenden en minimaal 50% lokaal eigendom. "We moeten kijken wat we in Dijk en Waard kunnen doen," aldus een raadslid van GroenLinks.
De VVD uitte echter zorgen over de ecologische effecten en de noodzaak van het nieuwe zoekgebied. "De rest 1.0 draagt al ruimschoots bij aan de doelstelling," stelde een VVD-raadslid. Ook Lokaal Dijk en Waard was kritisch en vroeg om een goede onderbouwing van de ruimtelijke en gezondheidsvraagstukken.
De wethouder benadrukte het belang van zelfvoorzienendheid voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de druk op het elektriciteitsnet. "Met een grotere mate van zelfvoorzienendheid verlichten we de druk op het net," aldus de wethouder.
Het debat maakte duidelijk dat de gemeenteraad verdeeld is over het voorstel. GroenLinks kondigde aan een amendement in te dienen om lokale participatie en eigendom te waarborgen. Het voorstel zal als bespreekstuk naar de komende raadsvergadering gaan, waar de definitieve besluitvorming zal plaatsvinden.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de herijking van de Regionale Energiestrategie (RES) 2024, waarin een nieuw zoekgebied voor windenergie nabij de N504 wordt voorgesteld. Dit volgt op verzoeken van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap Geestmerambacht. Het doel is om bij te dragen aan de regionale ambitie om 3,6 TWh duurzame energie op te wekken tegen 2030, in lijn met het Klimaatakkoord. De verkenning en quickscan suggereren dat er geen directe bezwaren zijn tegen het aanwijzen van het gebied als zoekgebied, hoewel verdere onderzoeken en participatie met belanghebbenden noodzakelijk zijn. Het besluit om het gebied als zoekgebied aan te wijzen, verplicht de raad niet tot de daadwerkelijke plaatsing van windturbines. De herijking van de RES is een stap om de duurzaamheidsdoelstellingen van de regio te realiseren en biedt een basis voor verdere onderzoeken en besluitvorming.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Herijking RES 2024 met toevoeging zoekgebied voor wind". Het doel is om de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Noord te herijken door een nieuw zoekgebied voor windenergie nabij de N504 toe te voegen. Dit volgt op verzoeken van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap Geestmerambacht. De herijking is bedoeld om bij te dragen aan de regionale doelstelling van 3,6 TWh duurzame energieopwekking in 2030, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. De raad wordt gevraagd om de herijking en het nieuwe zoekgebied vast te stellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde informatie over de achtergrond, doelstellingen, en de stappen die zijn genomen. Er zijn echter nog onduidelijkheden over de ecologische impact en de exacte locatie van de windturbines, wat verdere onderzoeken vereist.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de herijking van de RES en het nieuwe zoekgebied vast te stellen. Dit besluit is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van windenergieprojecten in het gebied.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze het zoekgebied voor windenergie willen vaststellen, rekening houdend met de balans tussen duurzame energieopwekking en mogelijke impact op de omgeving en omwonenden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, vooral wat betreft de ecologische impact en participatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van verdere onderzoeken kan als een zwakte worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de herijking van de RES 2024 en het nieuwe zoekgebied voor windenergie nabij de N504 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat participatie maatwerk is en op lokaal niveau plaatsvindt. Er is nog geen uitgebreid participatieproces georganiseerd, maar dit zal in de toekomst gebeuren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, aangezien het voorstel bijdraagt aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de regionale ambitie voor duurzame energieopwekking.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente bij het aanwijzen van het zoekgebied. Eventuele kosten en opbrengsten zullen afhangen van de realisatie van windenergieprojecten, waarbij opbrengsten ten goede kunnen komen aan het Recreatieschap en indirect aan de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Herijking RES 2024 Zoekgebied windenergie N504 Regionale Energiestrategie (RES) Klimaatakkoord Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Recreatieschap Geestmerambacht Duurzame energieopwekking Quickscan ecologie CO2 neutraal 2050Verfijning van de zoekopdracht:
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Robert Vermeulen - VVD
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Anja Grim - D66
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Anja Grim - D66
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
René Schoemaker
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Anja Grim - D66
Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Anja Grim - D66
Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
René Schoemaker
Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
René Schoemaker
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
René Schoemaker
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Anja Grim - D66
Robert Vermeulen - VVD
Anja Grim - D66
René Schoemaker
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Robert Vermeulen - VVD
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
00:13:41 - 00:17:50 - 00:20:37 - 00:22:20 - 00:24:29 - 00:25:25 - 00:26:26 - 00:26:55 - 00:27:39 - 00:27:56 - 00:28:00 - 00:28:26 - 00:28:44 - 00:28:46 - 00:34:20 - 00:38:43 - 00:41:07 - 00:41:23 - 00:44:11 - 00:44:37 - 00:45:11 - 00:45:31 - 00:45:33 - 00:52:39 - 00:54:23 - 00:54:49 - 00:56:23 - 00:56:35 - 00:59:03 - 00:59:07 - 00:59:27 - 01:04:29 - 01:06:05 - 01:06:20 - 01:06:54 - 01:09:41 - 01:09:56 - 01:11:54 - 01:12:04 - 01:12:07 - 01:12:11 - 01:13:32 - 01:14:53 - 01:16:22
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Mike Walter - CDA
Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Agendapunt 4.2 Veiligheidsmonitor 2023 en raadsinstrumenten jongerengemeenteraad - burgemeester Poorter - 20:45
Gemeenteraad Dijk en Waard Debatteert over Landelijk Vuurwerkverbod
Tijdens een openbare vergadering op 7 maart 2024 heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard gedebatteerd over een motie van de fractie Han Fortmann. De motie roept op tot steun voor een landelijk vuurwerkverbod, met als doel de schade en overlast door vuurwerk te verminderen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
De vergadering begon met een presentatie van de veiligheidsmonitor 2023, waarin de beleving van inwoners over de leefbaarheid in hun buurt werd besproken. Dit jaar waren er ook vragen over vuurwerk opgenomen. De resultaten van de monitor dienden als basis voor het debat over de motie van Han Fortmann.Mevrouw Van Vliet van Lokaal Dijk en Waard benadrukte het belang van veiligheid en sprak haar tevredenheid uit over de positieve beoordeling van de politie en handhaving in de gemeente. Ze uitte echter zorgen over de veiligheidsbeleving in verschillende kernen en vroeg om een toelichting van de wethouder over de aanpak hiervan. "We zijn graag mede-indiener van de moties die in lijn liggen met de uitkomsten van de monitor," aldus Van Vliet.
Mevrouw Lammerts van de VVD uitte haar bezorgdheid over verkeersoverlast en traditionele criminaliteit. Ze sprak zich uit tegen een vuurwerkverbod, maar was wel voorstander van vuurwerkvrije zones. "Een verbod werkt alleen als er daadwerkelijk gehandhaafd wordt," stelde Lammerts.
De heer Stet van D66 steunde beide moties en benadrukte het belang van vuurwerkvrije zones. "Een volledig verbod moet echt landelijk worden aangepakt," zei hij. Mevrouw Van Eijk van GroenLinks wees op de 49% van de inwoners die voor een landelijk verbod is en sprak haar steun uit voor de motie om dit bij de VNG te bepleiten.
Mevrouw Visser-Hoogterp van de ChristenUnie en de heer Mandersloot van Senioren Dijk en Waard spraken zich ook uit voor vuurwerkvrije zones. Mandersloot benadrukte dat senioren vaak last hebben van plotseling vuurwerk, maar ook kunnen genieten van georganiseerde shows.
De burgemeester sloot de discussie af met de opmerking dat de veiligheidsmonitor een waardevolle bron van informatie is en dat de gemeente Dijk en Waard de uitkomsten serieus neemt. Hij benadrukte dat een lokaal vuurwerkverbod moeilijk handhaafbaar is, maar dat de gemeente wel stappen kan zetten richting vuurwerkvrije zones. "Laten we dit met elkaar goed doen," aldus de burgemeester.
De motie van Han Fortmann zal in een volgende raadsvergadering verder worden besproken, waarbij de input van deze vergadering wordt meegenomen.
Samenvatting
De fractie Han Fortmann heeft een motie ingediend bij de gemeenteraad met het voorstel om een landelijk vuurwerkverbod te ondersteunen. De motie benadrukt de schade en overlast die vuurwerk veroorzaakt, waaronder immateriële, materiële, fysieke en financiële schade, verminderde luchtkwaliteit, en overlast voor mensen en dieren. Er wordt opgemerkt dat lokale verboden niet effectief zijn gebleken, wat de noodzaak van een landelijk verbod onderstreept. De motie roept de gemeente Dijk en Waard op om binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een leidende rol te spelen in het pleiten voor een gezamenlijk standpunt voor een landelijk vuurwerkverbod. Dit besluit is genomen tijdens een openbare vergadering op 7 maart 2024.
-
Bijlage 2- Motie Jongerengemeenteraad Lobbyproject VNG aangaande landelijk vuurwerkverbod.pdf analyse
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie lobbyproject VNG aangaande landelijk vuurwerkverbod van fractie Han Fortmann
Samenvatting: De motie stelt dat vuurwerk aanzienlijke immateriële, materiële, fysieke en financiële schade veroorzaakt, evenals overlast en luchtvervuiling. Het benadrukt de druk op hulpverleners en de angst die vuurwerk kan veroorzaken bij vluchtelingen en dieren. De motie stelt dat lokale vuurwerkverboden ineffectief zijn en pleit voor een landelijk verbod. Het roept de gemeente Dijk en Waard op om binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een voortrekkersrol te nemen en een gezamenlijk standpunt voor een landelijk vuurwerkverbod te bevorderen.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de problemen die vuurwerk veroorzaakt en de ineffectiviteit van lokale verboden. Echter, het biedt geen gedetailleerde strategie voor de implementatie van een landelijk verbod.
Rol van de Raad
De raad wordt gevraagd om de motie te steunen en het college op te dragen een voortrekkersrol te nemen binnen de VNG voor een landelijk vuurwerkverbod.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij de motie steunen en zich inzetten voor een landelijk vuurwerkverbod, wat mogelijk controversieel kan zijn gezien de culturele tradities rondom vuurwerk.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het mist specifieke meetbare doelen en een tijdsbestek voor de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van een landelijk verbod wordt niet besproken.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de motie steunen en het college opdragen om binnen de VNG te pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is relevant, aangezien de motie de vermindering van luchtvervuiling als een van de redenen voor een vuurwerkverbod noemt.
Financiële Gevolgen
De motie bespreekt de financiële schade veroorzaakt door vuurwerk, maar geeft geen inzicht in de kosten of financiële dekking van het lobbyproject voor een landelijk verbod. -
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Overnemen motie jongerenraad 2024" en richt zich op het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeente Dijk en Waard. De motie is ingediend door verschillende politieke partijen en is gebaseerd op een eerder aangenomen motie van de jongerengemeenteraad. Het doel is om overlast door vuurwerk te verminderen. De motie vraagt het college om te onderzoeken welke locaties als vuurwerkvrije zones kunnen worden ingesteld en om een implementatieplan te ontwikkelen. Daarnaast wordt gevraagd om communicatie over de zones en om te onderzoeken of straffen voor overtreders kunnen worden verzwaard.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over de financiële implicaties en de exacte criteria voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de motie en zal later beslissen over het implementatieplan dat door het college wordt voorgesteld.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze de motie van de jongerengemeenteraad willen overnemen en hoe streng ze willen zijn in het handhaven van vuurwerkvrije zones.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en concrete criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van handhaving wordt niet volledig behandeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie willen aannemen en het college de opdracht geven om de voorgestelde onderzoeken en plannen uit te voeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van jongeren en scholen, wat wijst op een goede mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd, maar het verminderen van vuurwerkoverlast kan bijdragen aan een schonere en veiligere leefomgeving.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in de motie. Het is onduidelijk hoe de kosten voor onderzoek en implementatie worden gedekt.
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Karin Van Der Vliet
Anja Grim - D66
Karin Van Der Vliet
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Karin Van Der Vliet
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Rutger Does - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Judith Van Kwawegen
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
01:22:42 - 01:27:12 - 01:27:44 - 01:28:00 - 01:28:01 - 01:28:05 - 01:28:08 - 01:29:02 - 01:29:03 - 01:31:31 - 01:35:02 - 01:37:13 - 01:37:14 - 01:37:26 - 01:38:08 - 01:38:42 - 01:42:17 - 01:42:28 - 01:42:33 - 01:48:58 - 01:49:00 - 01:50:15 - 01:55:31 - 01:55:33 - 01:57:07 - 02:04:29 - 02:04:31 - 02:05:04
Perry Stet - D66
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Rutger Does - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Agendapunt 4.3 Motie vreemd BVNL - Aanstelling van een vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers - 21:30
Raad Debatteert over Externe Vertrouwenspersoon voor Politieke Ambtsdragers
In een levendig debat besprak de gemeenteraad het voorstel om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen voor politieke ambtsdragers. Het idee is om de positie van raadsleden te versterken en hen een onafhankelijk aanspreekpunt te bieden voor integriteitskwesties.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de politieke avond werd een voorstel besproken om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen voor raadsleden. Dit voorstel, dat op de agenda staat voor de raadsvergadering van 24 september 2024, heeft als doel om de meningen van alle gemeenteraadsleden te verzamelen over de behoefte aan een dergelijke vertrouwenspersoon. Momenteel kunnen raadsleden geen beroep doen op de gemeentelijke klachtenafdeling of een interne vertrouwenspersoon, omdat zij geen ambtenaren zijn.Mevrouw Boscher, die het voorstel toelichtte, benadrukte het belang van een externe vertrouwenspersoon: "Een externe vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, verstrekt informatie, geeft advies en begeleidt bij integriteitsonderzoeken. Het is van enorme toegevoegde waarde als deze vertrouwenspersoon beschikbaar is voor alle politieke ambtsdragers."
Toch waren de meningen verdeeld. Mevrouw Visser vroeg zich af waarom de griffier, die ook een ambtenaar is, niet als vertrouwenspersoon kan fungeren. "De griffier wil je niet in een onmogelijke positie brengen," antwoordde Boscher. "Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en kan zonder belangenverstrengeling functioneren."
Meneer Bakkum van Lokaal Dijk en Waard vond het onderwerp interessant, maar stelde voor om het niet via een motie te bespreken. "We kunnen zelf ook een offerte aanvragen en kijken wat het kost. Het idee is niet slecht, maar we moeten het misschien anders aanpakken."
De discussie bracht ook andere perspectieven naar voren. Mevrouw Lammerts van de VVD wees op het bestaande ondersteuningsteam van de Vereniging voor Raadsleden, dat al gespecialiseerd is in dergelijke kwesties. "Wat is de toegevoegde waarde van een externe vertrouwenspersoon als er al een team is dat deze kwesties behandelt?" vroeg ze.
De heer Sted van D66 benadrukte dat het belangrijk is dat alle raadsleden zich veilig voelen. "Het maakt niet uit wat ik vind; iedereen moet tevreden zijn met de middelen die er zijn."
Uiteindelijk leek er geen consensus te zijn over de noodzaak van een externe vertrouwenspersoon. Mevrouw Boscher kreeg voldoende input om het voorstel verder te overwegen. De vergadering werd afgesloten met de belofte om de vervolgstappen af te wachten.
Samenvatting
De tekst betreft een verzoek aan de agendacommissie om een onderwerp toe te voegen aan de agenda: de motie voor het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers. Het doel van deze agendering is om meningen en visies van alle gemeenteraadsleden te verzamelen over de behoefte aan een vertrouwenspersoon. Deze input zal worden gebruikt bij de indiening van de motie tijdens de raadsvergadering op 24 september 2024. Momenteel heeft de raad geen externe vertrouwenspersoon, en het aanstellen van een dergelijke persoon kan bijdragen aan het versterken van de positie van politieke ambtsdragers binnen de gemeente, vooral in het kader van het actualiseren van het integriteitsbeleid. De bespreking zal plaatsvinden in een meningvormende gesprekstafel van 30 minuten tijdens de politieke avond in september.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van de motie is "Motie vertrouwenspersoon". Het voorstel beoogt de aanstelling van een externe vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers binnen de gemeente. Dit initiatief is onderdeel van het actualiseren van het integriteitsbeleid en heeft als doel de positie van politieke ambtsdragers te versterken. Tijdens een gesprekstafel willen de indieners meningen en visies van gemeenteraadsleden verzamelen over de behoefte aan een vertrouwenspersoon. De input van deze sessie zal worden gebruikt bij de indiening van de motie tijdens de raadsvergadering op 24 september 2024.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt beknopt en richt zich voornamelijk op het verzamelen van meningen en visies. Er ontbreekt echter gedetailleerde informatie over de exacte rol, verantwoordelijkheden en het profiel van de vertrouwenspersoon.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het bespreken en evalueren van de behoefte aan een vertrouwenspersoon. Uiteindelijk zal de raad moeten stemmen over de motie om al dan niet een vertrouwenspersoon aan te stellen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het aanstellen van een vertrouwenspersoon noodzakelijk is en hoe dit past binnen het bredere integriteitsbeleid. Er moet ook worden overwogen welke kwalificaties en verantwoordelijkheden deze persoon zou moeten hebben.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen specifieke doelen of tijdlijnen genoemd, en de meetbaarheid van de uitkomsten is onduidelijk. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van details kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie willen aannemen en een vertrouwenspersoon willen aanstellen. Dit besluit zal afhangen van de uitkomsten van de meningsvormende sessie.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door het verzamelen van meningen en visies van alle gemeenteraadsleden. Dit wijst op een open en inclusieve benadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit voorstel, aangezien het zich richt op integriteit en ondersteuning van politieke ambtsdragers.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder moet worden uitgewerkt, vooral als de aanstelling van een vertrouwenspersoon kosten met zich meebrengt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vertrouwenspersoon Integriteitsbeleid Politieke ambtsdragers Motie Agendering Meningsvorming Externe aanstelling Positie versterken Gemeente Politieke avondVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie is getiteld "Aanstelling van een Vertrouwenspersoon voor Politieke Ambtsdragers". Het voorstel roept op tot de aanstelling van een externe vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers in de gemeente Dijk en Waard. Dit is bedoeld om een veilige en ondersteunende werkomgeving te creëren waarin politieke ambtsdragers zoals raadsleden, wethouders en de burgemeester terecht kunnen met vragen, twijfels en integriteitskwesties. De motie benadrukt het belang van een onafhankelijke en neutrale partij die vertrouwelijkheid kan waarborgen en vraagt het college om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken en de raad hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het identificeren van het probleem en het voorstellen van een oplossing. Het benoemt de noodzaak en de voordelen van een vertrouwenspersoon, maar mist specifieke details over de implementatie en de kosten.
Rol van de raad:
De raad speelt een adviserende en controlerende rol. Door de motie aan te nemen, roept de raad het college op om actie te ondernemen en de mogelijkheden voor de aanstelling van een vertrouwenspersoon te onderzoeken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het belang van een vertrouwenspersoon onderschrijft en bereid is middelen vrij te maken voor de aanstelling ervan. Er moet ook worden overwogen hoe onafhankelijkheid en neutraliteit gewaarborgd kunnen worden.
SMART en Inconsistenties:
De motie is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (met een deadline in Q4), maar mist meetbare en haalbare criteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie kan concreter zijn over de verwachte uitkomsten en evaluatiecriteria.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aanneemt en daarmee het college oproept om de aanstelling van een vertrouwenspersoon te onderzoeken.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van politieke ambtsdragers of andere belanghebbenden in het proces van aanstelling of evaluatie van de vertrouwenspersoon.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in deze motie, aangezien het zich richt op integriteit en ondersteuning van politieke ambtsdragers.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het is belangrijk dat het college bij het onderzoek naar de aanstelling van een vertrouwenspersoon ook de financiële implicaties en mogelijke dekking in kaart brengt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vertrouwenspersoon Politieke ambtsdragers Integriteitskwesties Ongewenst gedrag Onafhankelijke partij Neutrale bemiddeling Vertrouwelijke ondersteuning Veilige omgeving Externe aanstelling Onderzoek voortgangVerfijning van de zoekopdracht:
-
Samenvatting oordeelsvormende bespreking Motie vreemd BVNL - Aanstelling van een vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Aanstelling van een vertrouwenspersoon voor politieke ambtsdragers". De fractie BVNL stelt voor om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen voor politieke ambtsdragers in de gemeente Dijk en Waard. Dit zou bijdragen aan een goed functionerende gemeenteraad en transparantie bevorderen. De motie suggereert dat een extern vertrouwenspersoon kan helpen bij het oplossen van dilemma's die raadsleden niet zelfstandig kunnen oplossen, zonder de griffier of burgemeester in een lastige positie te brengen. De commissie is echter van mening dat er al voldoende alternatieven beschikbaar zijn en ziet de meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon niet.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het de noodzaak en de voordelen van een externe vertrouwenspersoon beschrijft. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan of onderzoek naar de daadwerkelijke behoefte en kosten.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om te beslissen over de aanstelling van een vertrouwenspersoon. Het is aan de raad om te bepalen of er behoefte is aan een extern vertrouwenspersoon en om eventueel een onderzoek te initiëren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of er behoefte is aan een externe vertrouwenspersoon en of de voordelen opwegen tegen de kosten en de reeds beschikbare alternatieven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen, meetbare criteria en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de noodzaak en meerwaarde worden door de commissie betwist.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij een onderzoek willen laten uitvoeren naar de behoefte en kosten van een externe vertrouwenspersoon en of zij deze willen aanstellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Er wordt gesuggereerd dat de raad zelf een kort onderzoek kan doen naar de kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vertrouwenspersoon Extern Politieke ambtsdragers Transparantie Draagvlak Griffier Burgemeester Onderzoek Dilemma’s OndersteuningVerfijning van de zoekopdracht:
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Anja Grim - D66
Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Hudson Louis - PvdA
Hudson Louis - PvdA
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Hudson Louis - PvdA
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Hudson Louis - PvdA
Hudson Louis - PvdA
Anja Grim - D66
Hudson Louis - PvdA
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Anja Grim - D66
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Femke Lammerts-dekker
Anja Grim - D66
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Perry Stet - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
02:09:24 - 02:09:26 - 02:09:52 - 02:10:37 - 02:10:42 - 02:11:35 - 02:12:08 - 02:12:09 - 02:12:41 - 02:13:37 - 02:13:54 - 02:13:56 - 02:14:38 - 02:14:43 - 02:15:06 - 02:15:32 - 02:15:40 - 02:15:53 - 02:15:54 - 02:17:25 - 02:18:06 - 02:20:01 - 02:20:06 - 02:20:40 - 02:20:41 - 02:22:51 - 02:24:25 - 02:26:16 - 02:28:11 - 02:28:12 - 02:29:49