25-02-2025 Gemeenteraad
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 7.1.1 Amendement VVD DOP D66 50Plus CU PvdA - Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord Holland Noord
-
Amendement VVD DOP D66 50Plus SDW CU - Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord Holland Noord NHN.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Raadsvoorstel aanpassing zienswijze Veiligheidsregio". Het amendement stelt voor om de bezuinigingen binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) te beperken tot maximaal 4%. Het benadrukt dat essentiële diensten zoals brandweerzorg en crisisbeheersing niet ondermijnd mogen worden. Specifieke taken zoals de vergoeding voor repressieve vrijwilligers, brandweermateriaal, en de aanpak van mensenhandel worden uitgesloten van bezuinigingen. Het amendement vraagt de VRNHN om de meerjarige bezuiniging aan te vullen tot 4% en de gevolgen daarvan te beschrijven in de begroting van 2026.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het specifieke taken identificeert die niet onder de bezuinigingen mogen vallen en duidelijke richtlijnen biedt voor de VRNHN. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde financiële analyses en impactbeoordelingen.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de bezuinigingslimieten en het geven van richtlijnen aan de VRNHN. Ze moeten ook de zienswijze kenbaar maken aan de VRNHN en de impact op de gemeentefinanciën beoordelen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de mate van bezuinigingen en welke diensten prioriteit krijgen. Ze moeten ook overwegen hoe ze de balans tussen financiële beperkingen en de veiligheid van de inwoners kunnen bewaren.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, zoals concrete financiële cijfers en een gedetailleerd plan voor de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde bezuinigingen kan beter worden onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement goed te keuren, waarmee de bezuinigingen tot 4% worden beperkt en specifieke taken worden uitgesloten van bezuinigingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de noodzaak van bezuinigingen, maar biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de voorgestelde maatregelen. Het vraagt de VRNHN om de financiële effecten in de begroting van 2026 te beschrijven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Bezuinigingen Veiligheid Brandweerzorg Crisisbeheersing Mensenhandel Jeugdbrandweer Duiktaak Begroting 2026 Repressieve takenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.1.2 Amendement SDW - Kadernota 2026 Veiligheidsregio (een mening vanuit de regio)
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement: Een mening vanuit de regio
Samenvatting: Het amendement stelt voor dat de gemeente Dijk en Waard zich aansluit bij de zienswijzen van de gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum met betrekking tot de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VRNHN). Het benadrukt het belang van gezamenlijke actie tegen bezuinigingen opgelegd door de regering. Het amendement roept de VRNHN op om bij nieuwe eisen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid te pleiten voor bijbehorende financiële middelen. Het stelt voor om bepaalde bezuinigingsmaatregelen niet door te voeren en andere wel, en vraagt om een integrale afweging van de gemeentefinanciën.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het specifieke bezuinigingsmaatregelen adresseert en een duidelijke oproep doet aan de VRNHN. Echter, het mist gedetailleerde financiële analyses en een uitgebreide onderbouwing van de keuzes.
Rol van de Raad
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde zienswijze en amendementen willen overnemen en deze kenbaar maken aan de VRNHN. De raad speelt een cruciale rol in het bepalen van de lokale reactie op de voorgestelde bezuinigingen.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen welke bezuinigingsmaatregelen zij wel of niet willen doorvoeren. Dit omvat keuzes over prioriteiten in veiligheid en financiën, en hoe zij willen reageren op de eisen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het specifieke maatregelen benoemt en een tijdlijn voor besluitvorming geeft. Echter, het mist concrete meetbare doelen en een gedetailleerde financiële onderbouwing, wat tot inconsistenties kan leiden.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de voorgestelde zienswijze en amendementen willen aannemen en communiceren aan de VRNHN.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel adresseert financiële gevolgen door te pleiten tegen bepaalde bezuinigingen en vraagt om financiële middelen van het ministerie. Echter, het biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de voorgestelde maatregelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord Bezuinigingsmaatregelen Kadernota 2026 Zienswijze Ministerie van Justitie en Veiligheid Gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum Repressief vrijwilligers Mensenhandel Jeugdbrandweer Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.2.1 Amendement VVD D66 CDA 50Plus BvdW - Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Aanpassing zienswijze Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden". Het voorstel richt zich op het kiezen van een bezuinigingsscenario van 7% voor de GGD Hollands Noorden, exclusief een specifieke maatregel (maatregel 5), om disproportionele negatieve effecten op preventieve taken te voorkomen. De gemeenteraad van Dijk en Waard wordt gevraagd een richtinggevende zienswijze af te geven om invloed uit te oefenen op de begroting 2026 van de GGD HN, met behoud van ruimte voor een integrale afweging later in het jaar.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de noodzaak van bezuinigingen erkent en specifieke richtlijnen biedt voor de GGD HN. Echter, er is ruimte voor meer gedetailleerde informatie over de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen.
Rol van de Raad:
De raad moet een richtinggevende zienswijze afgeven over de bezuinigingsscenario’s van de GGD HN en invloed uitoefenen op de begroting 2026.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen verschillende bezuinigingsscenario’s en bepalen welke maatregelen acceptabel zijn, rekening houdend met de financiële situatie en de impact op volksgezondheidstaken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het een specifiek bezuinigingspercentage en uitsluiting van een maatregel noemt. Echter, de uitwerking van de gevolgen en de aanvullende bezuinigingsvoorstellen zijn minder concreet.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze kenbaar te maken aan de GGD HN.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent de noodzaak van bezuinigingen vanwege een structureel tekort, maar biedt geen gedetailleerde financiële dekking of gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen. Het vraagt de GGD HN om verdere uitwerking van de financiële impact.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden Bezuinigingsscenario's Maatregel 5 Volksgezondheid Gemeentefinanciën Overhead Efficiency Preventieve taken Lange termijn gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.2.2 Amendement BvDW - Kadernota 2026 GGD
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden". Het amendement richt zich op de financiële uitdagingen die de gemeenschappelijke regelingen, zoals de GGD Hollands Noorden, te wachten staan met het naderende 'ravijnjaar'. Het stelt voor om een bezuinigingsplan te implementeren dat een besparing van 7% moet realiseren. Dit moet worden opgenomen in de begroting van 2026 om financiële stabiliteit te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijk doel en percentage voor bezuinigingen aangeeft. Echter, het mist details over hoe deze bezuinigingen precies gerealiseerd zullen worden en welke specifieke maatregelen genomen moeten worden.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of ze de voorgestelde zienswijze en bezuinigingsdoelstelling van 7% willen goedkeuren en opnemen in de begroting van 2026.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en de impact daarvan op de dienstverlening van de GGD. Ze moeten ook overwegen of er alternatieve bezuinigingsstrategieën zijn die minder impact hebben op de dienstverlening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar (7% bezuiniging), maar mist details over de haalbaarheid en tijdsgebonden aspecten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de praktische uitvoering en impact zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde zienswijze en bezuinigingsdoelstelling willen goedkeuren en opnemen in de begroting van 2026.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar kan relevant zijn als bezuinigingen invloed hebben op milieugerelateerde programma's van de GGD.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft duidelijke financiële gevolgen door de beoogde besparing van 7%. Er wordt echter niet aangegeven hoe deze bezuinigingen precies gedekt worden of welke specifieke posten worden geraakt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden Gemeenschappelijke regelingen Ravijnjaar Financiële uitdagingen Bezuinigingen Financiële stabiliteit Bezuinigingsplan Besparing Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.3.1 Amendement ChristenUnie - Kadernota 2026 Geestemerambacht (Dieper graven naar bezuiniging scenario’s)
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Dieper graven naar bezuinigingsscenario’s binnen recreatieschap Geestmerambacht". Het amendement stelt voor om het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Geestmerambacht (GR GAB) opdracht te geven om aanvullende meerjarige bezuinigingsvoorstellen uit te werken. Dit moet helpen om de toekomstige kosten van het recreatieschap te beperken. Het amendement vraagt om een duidelijke beschrijving van de gevolgen van deze bezuinigingen in de begroting van 2026. Daarnaast wordt het recreatieschap gevraagd om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken en een gedetailleerde financiële analyse te maken van het uitvoeringsprogramma.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over de mogelijke negatieve gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen. Het vraagt om verdere uitwerking en beschrijving van de financiële gevolgen en alternatieve financieringsopties.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of het Algemeen Bestuur van de GR GAB de opdracht krijgt om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken. De raad moet ook de financiële consequenties van het uitvoeringsprogramma in overweging nemen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het verder onderzoeken van bezuinigingsopties en het mogelijk stopzetten van de samenwerking met het bestuursbureau. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de acceptatie van alternatieve financieringsvormen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen of tijdlijnen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is behoefte aan verdere specificatie van de bezuinigingsopties en hun gevolgen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen en het Algemeen Bestuur van de GR GAB de opdracht geven om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent dat er financiële gevolgen zijn, maar vraagt om een verdere uitwerking van de financiële consequenties en alternatieve financieringsopties. Het is onduidelijk hoe de bezuinigingen precies gedekt zullen worden, wat verdere analyse en planning vereist.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Recreatieschap Geestmerambacht Kadernota 2026 Begroting Bezuinigingsvoorstellen Kostenbesparing Bestuursbureau Financieringsverzoek Uitvoeringsprogramma Financiële consequenties Alternatieve financieringsvormenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.3.2 Amendement VVD - Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht (Geen eenmalige participantenbijdrage)
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement op agendapunt 7.3 – Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht
Samenvatting: Het amendement richt zich op de financiële uitdagingen van het Recreatieschap Geestmerambacht, dat jaarlijks een tekort van 1 miljoen euro heeft en tegen 2028 zijn reserves uitgeput zal hebben. Het amendement stelt voor om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken, zoals marktfinanciering, maar sluit een eenmalige participantenbijdrage uit. Daarnaast wordt voorgesteld om nieuwe structurele inkomstenbronnen te identificeren en te integreren in de begroting van 2026. Het doel is om een sluitende begroting te realiseren zonder de extra kosten direct op de inwoners af te wentelen, terwijl het gebied open en toegankelijk blijft.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig in het adresseren van de financiële problemen en het voorstellen van alternatieve oplossingen. Echter, het biedt geen gedetailleerde strategieën voor het genereren van nieuwe inkomsten of specifieke voorbeelden van marktfinanciering.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de voorgestelde wijzigingen en het vaststellen van de zienswijze op de kadernota. De raad moet ook toezien op de uitvoering van de voorgestelde maatregelen en de financiële gezondheid van het Recreatieschap.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het uitsluiten van een eenmalige participantenbijdrage en of ze de voorgestelde alternatieve financieringsvormen en inkomstenbronnen ondersteunen. Er moet ook een balans worden gevonden tussen financiële duurzaamheid en toegankelijkheid van het recreatiegebied.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (gericht op de begroting van 2026), maar mist meetbare en haalbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde alternatieve financieringsvormen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijzigingen in de kadernota goed te keuren en de zienswijze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd door de nadruk op natuur-inclusieve commerciële activiteiten, maar het is geen centraal thema in het voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel erkent de financiële tekorten en stelt voor om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken. Er wordt echter niet gedetailleerd aangegeven hoe deze financiering precies gedekt zal worden, wat een risico kan vormen voor de financiële planning.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Recreatieschap Geestmerambacht Kadernota 2026 Financiële uitdagingen Sluitende begroting Evenementen Visie 2030 Natuur-inclusieve commerciële activiteiten Alternatieve financieringsvormen Structurele inkomsten GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.3.3 Amendement GL PvdA - Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht (Seperaat voorleggen visie)
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement op agendapunt 7.3 – Kadernota 2026 GR Geestmerambacht
Samenvatting: Het amendement betreft een aanpassing van de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De indieners stellen vast dat er wijzigingen worden voorgesteld in de eerder vastgestelde Visie 2030, met name een verhoging van de participantenbijdrage vanaf 2025. Ze vinden dat beleidsaanpassingen niet met terugwerkende kracht moeten worden doorgevoerd en dat financiële wijzigingen niet als noodzaak moeten worden gepresenteerd. Het amendement stelt voor dat wijzigingen in de Visie 2030 alleen in behandeling worden genomen als ze separaat aan de raden worden voorgelegd met een inhoudelijke motivatie en financiële doorrekening.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig, maar kan meer gedetailleerde informatie bevatten over de specifieke financiële consequenties en de exacte impact van de voorgestelde wijzigingen.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om een zienswijze te geven op de kadernota en om te beslissen over de voorgestelde wijzigingen in de Visie 2030. De raad moet ook de financiële implicaties van de wijzigingen beoordelen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde verhoging van de participantenbijdrage en of ze de wijzigingen in de Visie 2030 willen accepteren. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de manier waarop financiële wijzigingen worden gepresenteerd en behandeld.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), maar mist specifieke meetbare doelen en tijdlijnen voor de implementatie van de wijzigingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is ruimte voor verduidelijking.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde zienswijze en wijzigingen in de kadernota accepteren en of ze het amendement willen aannemen dat wijzigingen in de Visie 2030 alleen separaat behandelt.
Participatie
Het voorstel benadrukt dat wijzigingen in de Visie 2030 separaat aan de raden moeten worden voorgelegd, wat impliceert dat participatie en inspraak van de raden belangrijk zijn.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel, maar kan impliciet een rol spelen in de Visie 2030 en de kadernota.
Financiële Gevolgen
Het voorstel wijst op een verhoging van de participantenbijdrage en vraagt om een gedetailleerde financiële doorrekening van de wijzigingen. Er wordt gesuggereerd dat alternatieve financieringsvormen moeten worden overwogen, maar specifieke dekkingsvoorstellen worden niet genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Visie 2030 Participantenbijdrage Zienswijze Beleidsaanpassingen Financieringsverzoek Kosten-baten analyse Alternatieve financieringsvormen GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.3.4 Amendement BvDW - Kadernota 2026 Geestmerambacht
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "AMENDEMENT Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht". Het amendement richt zich op de financiële uitdagingen die het Recreatieschap Geestmerambacht te wachten staan, met name in het zogenaamde "ravijnjaar". Het stelt voor om een meerjarige bezuiniging van 10% door te voeren en vraagt om een gedetailleerde beschrijving van de kostenbesparingen en de gevolgen daarvan in de begroting van 2026. Daarnaast wordt het recreatieschap opgedragen om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken en een uitgebreide financiële analyse te maken van de projecten in het uitvoeringsprogramma.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het specifieke maatregelen en richtlijnen bevat voor het omgaan met de financiële uitdagingen. Het vraagt om gedetailleerde informatie en analyses, wat bijdraagt aan de volledigheid.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de zienswijze op de kadernota vast te stellen en kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht. Daarnaast moet de raad een integrale afweging maken ten aanzien van de gemeentefinanciën.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet instemmen met de voorgestelde bezuinigingen en de wijze waarop financiële stabiliteit wordt nagestreefd. Ook moet er een keuze worden gemaakt over de prioritering van projecten binnen het uitvoeringsprogramma.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART, aangezien het specifieke doelen en maatregelen bevat. Echter, de tijdsgebondenheid en meetbaarheid van sommige onderdelen kunnen verder worden uitgewerkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze vast te stellen en deze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële uitdagingen en vraagt om een gedetailleerde kosten-batenanalyse en een financiële risicoparagraaf. Het suggereert ook alternatieve financieringsvormen, maar geeft geen specifieke dekking aan.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Financiële stabiliteit Bezuinigingen Gemeenschappelijke regelingen Reorganisatie Financieringsverzoek Kosten-batenanalyse Alternatieve financieringsvormen Financiële risicoparagraafVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.4.b Motie SDW DOP - Kaderbrief 2026 Omgevingsdienst NHN (Herstructurering Omgevingsdiensten)
Samenvatting
De motie, ingediend door Joke van Ruitenbeek en Kees Tesselaar, richt zich op de herstructurering van de Regionale Omgevingsdiensten (OD's) in Noord-Holland. De motie stelt dat de huidige organisatie van de 28 OD's inefficiënt is, omdat ze allemaal met verschillende, verouderde systemen werken die niet aansluiten op de huidige en toekomstige eisen. Dit belemmert de noodzakelijke analyses en kennisuitwisseling, en verhindert de OD NHN om aan bezuinigingsopdrachten te voldoen. De motie benadrukt dat nietsdoen geen optie is en roept op tot een krachtig signaal naar de provincie om kennisbundeling te bevorderen. Het college wordt gevraagd om samen met deelnemende gemeenten de provincie aan te sporen een onafhankelijk onderzoek te starten naar de centralisatie van IT-infrastructuur en opleidingen van de OD's in Noord-Holland, met de suggestie dat landelijke centralisatie mogelijk nog efficiënter zou zijn. Deze motie werd aangenomen tijdens de openbare vergadering van 25 februari 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Herstructurering Omgevingsdiensten
Samenvatting: De motie stelt dat de 28 regionale Omgevingsdiensten inefficiënt zijn georganiseerd, met verouderde en niet-compatibele systemen. Dit belemmert de noodzakelijke analyses en kennisuitwisseling, waardoor de OD NHN niet aan bezuinigingsdoelstellingen kan voldoen en extra investeringen nodig heeft. De motie benadrukt dat nietsdoen geen optie is en roept op tot een krachtig signaal naar de provincie om de kennis binnen de OD's te bundelen. Het college wordt gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de centralisatie van IT-infrastructuur en opleidingen te bevorderen, met het oog op mogelijke besparingen en verbeterde efficiëntie.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van een oplossing. Echter, het ontbreekt aan specifieke details over hoe de voorgestelde centralisatie precies zou moeten worden uitgevoerd en welke concrete stappen daarvoor nodig zijn.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de motie en het geven van een mandaat aan het college om actie te ondernemen richting de provincie. De raad moet ook het belang van de kwestie onderstrepen en de urgentie ervan benadrukken.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde centralisatie van IT-infrastructuur en opleidingen steunen. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals de mate van autonomie die de regionale diensten behouden en de rol van de provincie en landelijke overheid in deze kwestie.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in het probleem dat het adresseert, maar mist meetbare doelen en een tijdsgebonden plan. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van centralisatie op korte termijn is niet onderbouwd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de motie steunen en het college de opdracht geven om bij de provincie aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar centralisatie.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden, zoals medewerkers van de Omgevingsdiensten of andere betrokken partijen, in het proces van herstructurering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar efficiëntere systemen en kennisdeling kunnen indirect bijdragen aan duurzamere processen binnen de Omgevingsdiensten.
Financiële Gevolgen
De motie wijst op de noodzaak van extra investeringen in de OD NHN, maar stelt dat deze op dit moment niet opportuun zijn zonder een inhoudelijk plan. Er wordt geen specifieke dekking voor de kosten van het voorgestelde onderzoek of de mogelijke centralisatie genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Herstructurering Omgevingsdiensten Efficiëntie Systemen Kennisuitwisseling Bezuinigingsopdracht Investeringen Robuustheid Centralisatie IT-infrastructuurVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.4.c Motie BvDW - Duurzame Hervorming OD NHN – Geen Geldverspilling, maar Structurele Verandering
Samenvatting
De motie "Duurzame Hervorming OD NHN – Geen Geldverspilling, maar Structurele Verandering" is ingediend door verschillende partijen bij de Kaderbrief 2026 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). De motie stelt vast dat OD NHN structurele financiële tekorten heeft en extra middelen vraagt van deelnemende gemeenten, zonder dat eerder beleid tot structurele verbeteringen heeft geleid. De kaderbrief 2026 bevat opnieuw extra kosten zonder concrete besparingsplannen. De motie benadrukt de noodzaak van een efficiëntere werkwijze en herstructurering om financiële stabiliteit te waarborgen. Het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd om OD NHN te laten focussen op structurele hervormingen en besparingen, in plaats van alleen gemeentelijke bijdragen te verhogen. Er moet een afdwingbaar transitieplan komen dat binnen de begroting blijft zonder de kerntaken te schaden. De gemeenteraad moet op de hoogte worden gehouden van de voortgang en impact van deze aanpassingen. De motie is aangenomen tijdens de openbare vergadering van 25 februari 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: "MOTIE Duurzame Hervorming OD NHN – Geen Geldverspilling, maar Structurele Verandering"
Samenvatting: De motie roept op tot structurele hervormingen binnen de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) om financiële tekorten duurzaam op te lossen. De indieners constateren dat eerdere beleidsmaatregelen niet tot de gewenste verbeteringen hebben geleid en dat de kaderbrief 2026 opnieuw extra kosten bevat zonder concrete besparingsplannen. De motie benadrukt de noodzaak van een reorganisatie en efficiëntere werkwijze binnen OD NHN, waarbij besparingsmogelijkheden en herstructurering centraal staan. Het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd om een afdwingbaar transitieplan te ontwikkelen en de gemeenteraad te informeren over de voortgang.
Oordeel over de Volledigheid
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van oplossingen. Het legt de nadruk op structurele hervormingen en besparingen, maar mist specifieke details over hoe deze hervormingen precies moeten worden uitgevoerd.
Rol van de Raad
De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol. Ze moeten het college aansturen om de voorgestelde hervormingen te implementeren en de voortgang te monitoren.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het blijven financieren van OD NHN zonder structurele veranderingen of het afdwingen van hervormingen die mogelijk op korte termijn moeilijkheden kunnen veroorzaken, maar op lange termijn financiële stabiliteit beloven.
SMART Analyse en Inconsistenties
De motie is gedeeltelijk SMART:
- Specifiek: Ja, het vraagt om structurele hervormingen.
- Meetbaar: Nee, er ontbreken specifieke meetbare doelen.
- Acceptabel: Ja, het lijkt acceptabel binnen de context van financiële verantwoordelijkheid.
- Realistisch: Ja, maar afhankelijk van de uitvoerbaarheid van de hervormingen.
- Tijdgebonden: Nee, er is geen duidelijke tijdlijn.
Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie mist concrete details over de uitvoering.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze het college de opdracht geven om de voorgestelde hervormingen en besparingen te implementeren.
Participatie
De motie zegt niets expliciet over participatie van stakeholders of burgers in het hervormingsproces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd in de context van financiële duurzaamheid, maar er is geen directe link naar ecologische of sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen
De motie erkent de financiële tekorten van OD NHN en roept op tot besparingen en herstructurering. Er wordt echter niet gespecificeerd hoe deze besparingen precies gerealiseerd moeten worden of hoe de kosten gedekt worden zonder extra gemeentelijke bijdragen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Structurele hervorming Financiële tekorten Besparingsmogelijkheden Herstructurering Transitieplan Efficiëntie Reorganisatie Gemeenschapsgeld KerntakenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.5.1 Amendement CDA D66 GL PvdA CU - Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier
-
Amendement CDA D66 GL PvdA CU - Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier". Het voorstel richt zich op het aanpassen van de bezuinigingsdoelstellingen voor Zaffier, een organisatie die zich bezighoudt met sociale regelingen. Het amendement stelt voor om geen keuze te maken voor een specifiek bezuinigingsscenario, maar een bezuinigingsdoel van 3% te stellen, waarbij bezuinigingen op de Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) worden uitgesloten. Het benadrukt de noodzaak om aanvullende bezuinigingsvoorstellen te ontwikkelen, met aandacht voor de impact op kwetsbare groepen en de bredere maatschappelijke gevolgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de huidige situatie als de voorgestelde wijzigingen en hun implicaties beschrijft. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde financiële analyses en concrete alternatieven voor de voorgestelde bezuinigingen.
Rol van de Raad:
De raad moet een besluit nemen over de voorgestelde aanpassing van de bezuinigingsdoelstellingen en de zienswijze vaststellen. De raad speelt een cruciale rol in het afwegen van de financiële en sociale gevolgen van de bezuinigingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de voorgestelde bezuinigingsdoelstelling van 3% zonder impact op de CZM, of het overwegen van andere scenario’s die mogelijk meer financiële ruimte bieden maar ten koste gaan van sociale voorzieningen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het een specifiek bezuinigingspercentage en doelstelling noemt. Echter, de haalbaarheid en meetbaarheid van de aanvullende bezuinigingsvoorstellen zijn minder concreet uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze vast te stellen en de aanpassingen in de bezuinigingsdoelstellingen goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden is meegenomen in het besluitvormingsproces, wat een gemis is gezien de impact op kwetsbare groepen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële en sociale aspecten.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent dat het 3%-scenario leidt tot minder bezuinigingen dan het 5%-scenario, met een verschil van circa € 345K. Het suggereert dat dekking hiervoor moet worden gezocht binnen de kadernota van de gemeente, maar biedt geen gedetailleerd plan voor hoe deze dekking gerealiseerd zal worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zaffier Kadernota 2026 Bezuinigingsscenario's Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) Kwetsbare bestaanszekerheid Waterbedeffect Armoedebeleid Gemeentefinanciën Bedrijfsvoering SchuldenproblematiekVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.5.2 Amendement VVD - Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Raadsvoorstel aanpassing zienswijze Kadernota 2026 Gemeenschappelijke Regeling Zaffier." Het amendement stelt voor om een 5% bezuinigingsscenario te kiezen voor de Kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier. Dit is een reactie op de financiële uitdagingen waarmee de gemeente Dijk en Waard wordt geconfronteerd. Het amendement vraagt Zaffier om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken en de gevolgen van deze bezuinigingen te analyseren. De raad wordt gevraagd om een richtinggevende zienswijze af te geven, met behoud van de mogelijkheid voor een integrale afweging later in het jaar.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar er is ruimte voor verbetering in de specificatie van de lange termijn gevolgen van de bezuinigingen en de concrete maatregelen die Zaffier moet nemen.
Rol van de raad:
De raad moet een richtinggevende zienswijze afgeven over de bezuinigingsscenario’s en de begroting van Zaffier voor 2026. De raad heeft ook de taak om de integrale afweging van de gemeentefinanciën te maken.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen welk bezuinigingsscenario het beste past bij de financiële situatie van de gemeente. Daarnaast moet de raad bepalen hoe de balans tussen financiële gezondheid en het waarborgen van essentiële diensten wordt gehandhaafd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het een specifiek bezuinigingspercentage noemt. Echter, de uitwerking van de gevolgen en de aanvullende bezuinigingsvoorstellen zijn minder concreet. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de lange termijn effecten zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze af te geven en Zaffier te verzoeken om aanvullende bezuinigingsvoorstellen en een nadere uitwerking van de gevolgen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden is meegenomen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de noodzaak van bezuinigingen vanwege een structureel tekort, maar geeft geen gedetailleerde financiële dekking of gevolgen. Het vraagt Zaffier om de financiële gevolgen verder uit te werken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zaffier Kadernota 2026 Bezuinigingsscenario's Gemeentefonds Financieel tekort Besparingen Re-integratie Participatie Schuldhulpverlening InburgeringVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.5.3 Amendement BvDW - Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier". Het amendement stelt voor om een zienswijze af te geven op de Kadernota 2026, met de nadruk op het kiezen voor een bezuinigingsplan dat een besparing van 7% realiseert. Dit plan moet worden opgenomen in de begroting van 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier. Het amendement is ingediend door de partij Beter voor Dijk en Waard en benadrukt de noodzaak van tijdige maatregelen om financiële stabiliteit te waarborgen in het licht van het naderende 'ravijnjaar'.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijke richting geeft voor de bezuinigingen en een specifiek percentage noemt. Echter, het mist details over hoe deze bezuinigingen precies gerealiseerd moeten worden en welke specifieke maatregelen genomen moeten worden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te bespreken en uiteindelijk te besluiten of de voorgestelde zienswijze en bezuinigingsdoelstelling worden aangenomen en opgenomen in de begroting van 2026.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde bezuiniging van 7% en of dit percentage voldoende is om de financiële stabiliteit te waarborgen. Er moet ook overwogen worden welke gevolgen deze bezuinigingen hebben voor de dienstverlening en andere prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar (7% bezuiniging), maar mist details over de haalbaarheid en tijdsgebonden aspecten. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de haalbaarheid en impact van de bezuinigingen zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde zienswijze en bezuinigingsdoelstelling van 7% goedkeuren en opnemen in de begroting van 2026.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van besluitvorming of uitvoering van de bezuinigingen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, dus het lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit amendement.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft als doel een besparing van 7% te realiseren, maar het geeft geen gedetailleerde informatie over hoe deze besparing precies gedekt wordt of welke specifieke posten worden beïnvloed. De financiële gevolgen zijn dus deels geschetst, maar niet volledig uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Gemeenschappelijke regeling Zaffier Financiële uitdagingen Bezuinigingen Ravijnjaar Financiële stabiliteit Bezuinigingsplan Besparing Begroting 2026 Openbare vergaderingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.1.1 Amendement BvDW - Kadernota 2026 GR Vuilverbrandingsinstallatie
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement betreft de "Kadernota 2026 GR Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken". Het amendement stelt voor om een zienswijze in te dienen op de kadernota 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Vuilverbrandingsinstallatie (VVI) Alkmaar en omstreken. Het benadrukt de noodzaak van een bezuinigingsscenario van 7% in de begroting voor 2026 om financiële stabiliteit te waarborgen, gezien de naderende financiële uitdagingen. Daarnaast wordt voorgesteld om bij de behandeling van de Kadernota 2026 van de gemeente Dijk en Waard een integrale afweging te maken over de gemeentefinanciën, wat invloed kan hebben op de zienswijze op de begroting van de GR VVI.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de noodzaak van bezuinigingen en financiële stabiliteit adresseert. Echter, het mist specifieke details over hoe de bezuinigingen gerealiseerd moeten worden en welke concrete maatregelen genomen moeten worden.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of de voorgestelde zienswijze op de kadernota 2026 van de GR VVI wordt ingediend. De raad moet ook een integrale afweging maken over de gemeentefinanciën.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het voorgestelde bezuinigingsscenario van 7% en hoe ze de balans willen vinden tussen financiële stabiliteit en de impact op de dienstverlening van de VVI.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke maatregelen of tijdlijnen bevat voor de bezuinigingen. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de haalbaarheid van de 7% bezuiniging is niet onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde zienswijze willen indienen en of ze akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en integrale afweging van de gemeentefinanciën.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar kan relevant zijn gezien de aard van de vuilverbrandingsinstallatie en de mogelijke impact van bezuinigingen op milieudoelstellingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële uitdagingen en stelt een bezuinigingsscenario van 7% voor, maar biedt geen gedetailleerde informatie over hoe deze bezuinigingen gedekt worden of welke specifieke financiële gevolgen dit heeft voor de VVI of de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar Gemeenschappelijke regelingen Financiële stabiliteit Bezuinigingsscenario Begroting 2026 Zienswijze Ravijnjaar Bezuinigingen Integrale afwegingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8.2 Kadernota 2026 Regionaal Historisch Centrum (RHCA)
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een zienswijze opgesteld over de Kadernota 2026 van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar (GR-RHCA). De raad stelt voor om een bezuinigingsdoel van 5% te hanteren, zonder direct een inhoudelijke keuze te maken voor een specifiek bezuinigingsscenario. Dit percentage moet in de begroting van 2026 worden uitgewerkt. Daarnaast wordt aangegeven dat de gemeentelijke financiën voor 2026 integraal worden afgewogen, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke zienswijze over de begroting van het RHCA. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van de GR-RHCA. De Kadernota 2026 heeft financiële gevolgen voor de gemeente Dijk en Waard, waaronder een verhoging van de bijdrage door prijsindexatie en een toename van het aantal inwoners. De totale financiële impact bedraagt € 47.087 ten opzichte van 2025. De zienswijze wordt in juli 2025 besproken in de Algemene bestuursvergadering van het RHCA, waar de kadernota definitief wordt vastgesteld.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze Kadernota 2026 Regionaal Historisch Centrum (GR-RHCA)." Het voorstel betreft de zienswijze van de gemeenteraad van Dijk en Waard op de kadernota 2026 van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar (GR-RHCA). De raad wordt gevraagd om een bezuinigingsdoel van 5% vast te stellen zonder een specifiek scenario te kiezen. De gevolgen van deze bezuiniging moeten worden beschreven in de begroting van 2026. Daarnaast wordt aangegeven dat de gemeentelijke financiën integraal worden afgewogen, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke zienswijze over de begroting van het RHCA.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke beslispunten en argumenten. Het biedt inzicht in de financiële implicaties en de context van de kadernota. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke gevolgen van de bezuinigingen voor de dienstverlening.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om een zienswijze te geven op de kadernota, waarmee zij invloed uitoefent op de hoofdlijnen van het beleid van het RHCA voor 2026.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij instemt met het voorgestelde bezuinigingsdoel van 5% en hoe zij de integrale afweging van de gemeentefinanciën willen benaderen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, met name omdat de specifieke gevolgen van de bezuinigingen niet duidelijk zijn. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de impact van de bezuinigingen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van de GR-RHCA.
Participatie:
Er is geen participatie of inspraak van burgers geweest bij dit voorstel. Er is wel ambtelijk overleg geweest tussen de deelnemers van de GR.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de renovatie van de klimaatinstallatie die een positieve invloed op het energieverbruik kan hebben.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van de gemeentelijke bijdrage met € 47.087 ten opzichte van 2025, mede door een prijsindexatie van 7,4% en een bijdrage van € 0,02 per inwoner voor het e-loket. Deze kosten worden verwerkt in de gemeentebegroting 2026.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zienswijze Kadernota 2026 Regionaal Historisch Centrum Alkmaar (RHCA) Begroting 2026 Bezuinigingsscenario Gemeentelijke bijdrage E-loket bouwdossiers Archiefwet Financiële gevolgen IndexatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 1 Opening raadsvergadering en mededelingen
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Véronique Wanst
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 2 Vaststellen agenda raadsvergadering
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3 Personele aangelegenheden
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3.1 Benoemen mevrouw Bankras-Van der Klein als lid van de vertrouwenscommissie
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3.2 Ontslag de heer Kevek als commissielid
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 28 januari 2025
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 5 Vragenkwartier Dijk en Waard
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Agendapunt 6 Lijst ingekomen stukken
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7 Bespreekstukken
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.1 Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord Holland Noord
Gemeenteraad Dijk en Waard: Veiligheid Mag Niet Ten Koste Gaan van Bezuinigingen
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft zich uitgesproken tegen bepaalde bezuinigingsmaatregelen in de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De raad benadrukt dat bezuinigingen op essentiële veiligheidsdiensten onacceptabel zijn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard werd de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) besproken. De nota bevat plannen voor de komende jaren, inclusief bezuinigingsscenario’s. De gemeenteraad heeft een zienswijze opgesteld waarin zij adviseert om bepaalde bezuinigingsmaatregelen niet door te voeren. "Veiligheid ziet de VVD als één van de belangrijkste taken van de overheid," aldus raadslid Lammers. "Onze inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de brandweer snel ter plaatse is."De raad steunt de bezuiniging van 4%, zoals voorgesteld door de VRNHN, maar benadrukt dat dit niet ten koste mag gaan van essentiële diensten zoals de jeugdbrandweer en de aanpak van mensenhandel. "Dat zijn dingen waar je niet op kunt inleveren zonder serieuze gevolgen," voegde Lammers toe. De raad is van mening dat als het rijk nieuwe eisen stelt, daar ook financiële middelen tegenover moeten staan.
Tijdens het debat werden drie amendementen ingediend. Het amendement van de VVD, gesteund door meerdere partijen, riep op om de bezuinigingen te beperken tot 4% en bepaalde taken uit te sluiten van bezuinigingen. "Wij hebben ervoor gekozen om niet te bezuinigen op deze post omdat we dit echt essentieel vinden," verklaarde een ander raadslid.
De portefeuillehouder van de gemeente benadrukte dat er zorgvuldig is gekeken naar de bezuinigingsmogelijkheden en dat de brandweerorganisatie al veel heeft moeten aanpassen om toekomstbestendig te blijven. "We hebben veel gevraagd van de veiligheidsregio, maar we moeten ook realistisch zijn over wat mogelijk is," aldus de portefeuillehouder.
Na een korte schorsing werd het amendement aangepast en aangenomen, waarmee de raad een duidelijk signaal afgeeft dat veiligheid voorop staat. Het voorstel om helemaal niet te bezuinigen werd afgewezen. De zienswijze van de raad wordt nu formeel kenbaar gemaakt aan het Dagelijks Bestuur van de VRNHN.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een zienswijze opgesteld over de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) en de bijbehorende bezuinigingsscenario’s. De kadernota bevat plannen voor 2026, gebaseerd op het Beleidsplan VRNHN 2024-2027 en het Meerjarenontwikkelplan Brandweer 2024-2027. De raad adviseert om bepaalde bezuinigingsmaatregelen, zoals het verminderen van brandweermateriaal en de inzet tegen mensenhandel, niet door te voeren. Andere maatregelen, zoals het beëindigen van Veilig Leven en brandonderzoek, worden wel gesteund. De VRNHN wordt gevraagd om de bezuiniging aan te vullen tot 5% en de gevolgen daarvan te beschrijven. De zienswijze benadrukt dat bezuinigingen op repressieve taken onwenselijk zijn, omdat deze niet door individuele gemeenten kunnen worden overgenomen. De gemeenteraad maakt een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke zienswijze over de begroting van de VRNHN. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het Dagelijks Bestuur van de VRNHN.
-
Amendement 1 VVD DOP D66 50PLUS CU - Raadsvoorstel aanpassing zienswijze Veiligheidsregio.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft een aanpassing van de zienswijze op de Kadernota Veiligheidsregio 2026. Het stelt voor om de bezuinigingen binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) te beperken tot maximaal 4%, waarbij bepaalde essentiële taken worden uitgesloten van bezuinigingen. Het amendement benadrukt dat veiligheid een kerntaak van de overheid is en dat bezuinigingen de effectiviteit van diensten zoals brandweerzorg en crisisbeheersing niet mogen ondermijnen. De gemeenteraad wil invloed uitoefenen op de invulling van de bezuinigingen en geeft een duidelijk signaal af dat de veiligheid van inwoners gewaarborgd moet blijven.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het specifieke bezuinigingspercentages en uitgesloten taken benoemt. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de financiële impact en hoe deze bezuinigingen precies gerealiseerd zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, aan te passen en goed te keuren. Ze moeten een besluit nemen over de voorgestelde bezuinigingen en de impact daarvan op de veiligheid en gemeentefinanciën.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het accepteren van de voorgestelde bezuinigingen en het beschermen van bepaalde veiligheidsdiensten. Dit vereist een afweging tussen financiële noodzaak en de impact op de veiligheid van inwoners.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een gedetailleerd plan voor realisatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze akkoord gaan met het beperken van de bezuinigingen tot 4% en het uitsluiten van bepaalde taken van deze bezuinigingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn impliciet, aangezien het voorstel bezuinigingen beperkt tot 4%. Er wordt echter niet duidelijk aangegeven hoe deze bezuinigingen gedekt worden of wat de precieze financiële impact is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Bezuinigingen Veiligheid Brandweerzorg Crisisbeheersing Mensenhandel Jeugdbrandweer Duiktaak Begroting 2026 GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement heeft geen specifieke titel, maar het betreft een aanpassing op de kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN). Het amendement is ingediend door de gemeenten Heiloo, Bergen, Castricum en Dijk en Waard. Het roept op om bepaalde bezuinigingsmaatregelen niet door te voeren en benadrukt dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk is voor het verstrekken van financiële middelen bij nieuwe eisen. Het amendement stelt voor om de zienswijze van de genoemde gemeenten over te nemen en deze toe te voegen aan de zienswijze van Dijk en Waard.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in termen van de specifieke bezuinigingsmaatregelen die het wil voorkomen en de oproep aan het ministerie. Echter, het mist gedetailleerde financiële analyses en mogelijke alternatieven voor de voorgestelde bezuinigingen.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement goedkeuren en de voorgestelde zienswijze vaststellen. Dit omvat het maken van een integrale afweging van de gemeentefinanciën en het communiceren van de zienswijze aan de VRNHN.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen welke bezuinigingsmaatregelen wel of niet doorgevoerd moeten worden en hoe ze de financiële verantwoordelijkheid willen delen met het ministerie. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de prioritering van veiligheidstaken.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke haalbaarheid. Er zijn geen directe inconsequenties, maar de financiële dekking is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze vast te stellen en deze te communiceren aan de VRNHN.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële implicaties door het niet doorvoeren van bepaalde bezuinigingen. Er wordt echter niet duidelijk aangegeven hoe deze financiële gevolgen gedekt worden, behalve de oproep aan het ministerie voor extra middelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord Bezuinigingsmaatregelen Kadernota 2026 Ministerie van Justitie en Veiligheid Gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum Repressief vrijwilligers Mensenhandel Jeugdbrandweer Duiktaak GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
-
Amendement 3 BvDW - Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord NHN.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement op de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN)
Samenvatting: Het amendement stelt voor om de voorgestelde bezuinigingen in de Kadernota 2026 van de VRNHN niet door te voeren. De indieners benadrukken dat veiligheid een kerntaak van de overheid is en niet mag worden ondermijnd door bezuinigingen. Ze wijzen op de negatieve gevolgen van de bezuinigingen voor brandweerzorg, mensenhandelbestrijding en andere veiligheidsmaatregelen. Het amendement roept op tot het behoud van het volledige budget (0% bezuiniging) en vraagt om een duidelijke verantwoording van de financiële consequenties van het behoud van alle diensten.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig in termen van het adresseren van de belangrijkste zorgen over de bezuinigingen en het benadrukken van de noodzaak om de veiligheid te waarborgen. Echter, het biedt geen gedetailleerde financiële analyse of alternatieve bezuinigingsopties.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren of afwijzen van het amendement. Ze moeten de belangen van de veiligheid afwegen tegen de financiële implicaties en de bredere gemeentelijke begroting.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de veiligheid door het budget te behouden of het accepteren van bezuinigingen met mogelijke risico's voor de veiligheid. Dit vereist een afweging tussen financiële verantwoordelijkheid en publieke veiligheid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het behouden van een 0% bezuiniging. Het is echter minder specifiek over hoe de financiële consequenties precies worden verantwoord. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden doelen of alternatieve scenario's gepresenteerd.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of ze het amendement goedkeuren, wat zou betekenen dat ze de voorgestelde bezuinigingen verwerpen en het volledige budget behouden.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel vraagt om het behoud van het volledige budget, wat betekent dat er geen directe bezuinigingen worden doorgevoerd. Er wordt echter geen gedetailleerde uitleg gegeven over hoe de financiële gevolgen van het behoud van alle diensten worden gedekt. De raad wordt gevraagd om een integrale afweging van de gemeentefinanciën te maken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Kadernota 2026 Bezuinigingen Brandweerzorg Mensenhandel bestrijding Repressieve brandweervrijwilligers Jeugdbrandweer Duiktaak Autobranden VeiligheidVerfijning van de zoekopdracht:
-
Amendement van de gemeenteraad van Alkmaar - GL PvdA - Zienswijze Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Zienswijze Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord". Het amendement, ingediend door GroenLinks en PvdA, stelt voor om de zienswijze op de conceptbegroting 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord te wijzigen. In plaats van scenario’s van 3%, 5% en 7% bezuinigingen te overwegen, wordt voorgesteld om een maximaal bezuinigingsscenario van 4% op te nemen. Dit is in lijn met het advies van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio, om te voorkomen dat er een bezuinigingsscenario van meer dan 4% wordt verwerkt in de begroting.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet. Het geeft duidelijk aan wat de voorgestelde wijziging is en waarom deze wijziging wordt voorgesteld. Echter, het biedt geen uitgebreide onderbouwing of analyse van de gevolgen van de verschillende scenario’s.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om een zienswijze te geven op de conceptbegroting van de Veiligheidsregio. De raad moet beslissen of zij het amendement steunt en daarmee de voorgestelde wijziging in de zienswijze accepteert.
Politieke keuzes:
De politieke keuze draait om het bepalen van het maximale bezuinigingsscenario dat de raad acceptabel vindt voor de Veiligheidsregio. Het amendement stelt een maximum van 4% voor, wat een keuze inhoudt tussen financiële bezuinigingen en de mogelijke impact daarvan op de veiligheid en dienstverlening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van een maximaal bezuinigingspercentage. Het is echter minder specifiek over de tijdsgebonden aspecten en de haalbaarheid van de voorgestelde bezuinigingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onderbouwing van de keuze voor 4% ontbreekt.
Participatie:
Het amendement vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, en het lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit specifieke voorstel.
Financiële gevolgen:
Het amendement heeft financiële implicaties, aangezien het de omvang van de bezuinigingen beperkt tot 4%. Er wordt echter niet aangegeven hoe deze keuze financieel gedekt wordt of wat de precieze impact is op de begroting van de Veiligheidsregio.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Zienswijze Kadernota 2026 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Concept begroting 2026 Scenario Bezuinigingsscenario GroenLinks PvdA Advies dagelijks bestuurVerfijning van de zoekopdracht:
-
Amendement van de gemeenteraad van Medemblik Niet bezuinigen op brandweervrijwilligers.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Niet bezuinigen op brandweervrijwilligers." Het amendement is ingediend door de gemeenteraad van Medemblik en richt zich op het voorkomen van een bezuiniging van € 75.000 op de jaarlijkse vergoeding voor brandweervrijwilligers binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VR NHN). De raad benadrukt het belang van de vrijwilligers voor de brandweerorganisatie en stelt dat bezuinigingen de aantrekkelijkheid van het vrijwilligerswerk kunnen verminderen. Het amendement roept op om deze specifieke bezuiniging niet door te voeren en vraagt het college om actief te pleiten voor behoud van de vergoeding en medestanders te zoeken bij andere gemeenten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de context van het specifieke onderwerp dat het behandelt. Het bevat een duidelijke constatering van de situatie, overwegingen die de noodzaak van het amendement onderbouwen, en een concreet besluit. Echter, het zou baat kunnen hebben bij meer gedetailleerde financiële onderbouwing en een bredere context over de impact van de bezuinigingen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om te beslissen over het al dan niet goedkeuren van het amendement. De raad moet ook het college verzoeken om actief te pleiten voor het behoud van de vergoeding en om het amendement te delen met andere gemeenten binnen de VR NHN.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet steunen van de bezuiniging op de vergoeding voor brandweervrijwilligers. De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de voorgestelde bezuinigingen of het beschermen van de belangen van de vrijwilligers, wat mogelijk extra financiële middelen vereist.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke doelen of indicatoren voor succes gedefinieerd. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de haalbaarheid van het vinden van medestanders en het daadwerkelijk voorkomen van de bezuiniging is onzeker.
Participatie:
Het voorstel zegt weinig over participatie van de brandweervrijwilligers zelf of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces. Het richt zich voornamelijk op de rol van de gemeenteraad en het college.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op financiële en organisatorische aspecten van de brandweerorganisatie.
Financiële gevolgen:
Het amendement probeert een bezuiniging van € 75.000 te voorkomen, maar biedt geen alternatieve dekking voor dit bedrag. Er is geen informatie over hoe deze financiële gevolgen worden opgevangen als de bezuiniging niet doorgaat.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Brandweervrijwilligers Bezuiniging VR NHN Vergoeding Vrijwilligers Waardering Personeelsvereniging Begroting 2026 Medemblik Kadernota’s 2026Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze Kadernota 2026 en de bijbehorende bezuinigingsscenario’s Veiligheidsregio Noord-Holland Noord". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Dijk en Waard om een zienswijze te geven op de Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN), inclusief de voorgestelde bezuinigingsscenario’s. De raad wordt gevraagd om bepaalde bezuinigingsmaatregelen niet door te voeren, zoals het verminderen van brandweermateriaal en de inzet tegen mensenhandel. Andere maatregelen, zoals het beëindigen van de taak Veilig Leven, worden wel voorgesteld. De zienswijze moet uiterlijk 1 maart 2025 worden ingediend en zal worden meegenomen in de besluitvorming van de VRNHN.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke beslispunten en argumenten voor de voorgestelde zienswijze. Het bevat echter geen uitgebreide financiële analyse van de gevolgen van de bezuinigingen, met name de frictiekosten worden niet volledig behandeld.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om een zienswijze te geven op de Kadernota 2026 en de bezuinigingsscenario’s van de VRNHN. Deze zienswijze zal worden meegenomen in de besluitvorming van de VRNHN.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen welke bezuinigingsmaatregelen wel of niet doorgevoerd moeten worden, met name met betrekking tot de kerntaken van de brandweer en de aanpak van mensenhandel.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Er zijn geen duidelijke meetbare doelen of tijdlijnen voor de implementatie van de bezuinigingen. Er zijn ook enkele inconsequenties, zoals het ontbreken van een gedetailleerde financiële analyse van de frictiekosten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze in te dienen bij de VRNHN.
Participatie:
Er is geen participatie of inspraak van burgers of andere belanghebbenden bij dit voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van de gemeentelijke bijdrage door indexatie en mogelijke frictiekosten bij bezuinigingen. Er is geen gedetailleerde dekking voor deze kosten aangegeven. De indexatie leidt tot een verhoging van de bijdrage van ongeveer € 464.000 voor de gemeente Dijk en Waard.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Kadernota 2026 Bezuinigingsscenario’s Zienswijze Brandweer Mensenhandel Veilig Leven Gemeenschappelijke regelingen Beleidsplan VRNHN 2024-2027 Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Onbekende spreker
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Femke Lammerts-dekker
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Hudson Louis - PvdA
Hudson Louis - PvdA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Femke Lammerts-dekker
Robert Vermeulen - VVD
Femke Lammerts-dekker
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
00:18:07 - 00:20:06 - 00:21:08 - 00:21:16 - 00:22:54 - 00:22:59 - 00:24:18 - 00:24:18 - 00:24:41 - 00:24:41 - 00:25:11 - 00:25:11 - 00:25:40 - 00:25:40 - 00:25:43 - 00:25:43 - 00:25:55 - 00:25:55 - 00:26:49 - 00:26:49 - 00:27:59 - 00:27:59 - 00:28:58 - 00:28:58 - 00:30:16 - 00:30:16 - 00:31:59 - 00:31:59 - 00:32:00 - 00:32:00 - 00:32:54 - 00:32:54 - 00:33:56 - 00:33:56 - 00:34:08 - 00:34:08 - 00:34:42 - 00:34:42 - 00:35:05 - 00:35:05 - 00:35:09 - 00:35:09 - 00:35:33 - 00:35:33 - 00:41:16 - 00:41:17 - 00:42:09 - 00:43:03 - 00:43:04 - 00:43:32 - 00:43:45 - 00:44:14 - 00:44:32 - 00:44:33 - 00:45:35 - 00:45:36 - 00:46:04 - 00:46:27 - 00:46:28 - 00:46:32 - 00:53:30 - 00:53:57 - 00:54:06 - 00:54:40 - 00:54:41 - 00:55:15 - 00:57:12
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Agendapunt 7.1.3 Amendement BvDW - Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord NHN
-
Amendement BvDW - Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord NHN.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement Kadernota 2026 van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN)
Samenvatting: Het amendement richt zich op de voorgestelde bezuinigingen in de Kadernota 2026 van de VRNHN, die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de brandweerzorg, bestrijding van mensenhandel en andere veiligheidsmaatregelen. De indieners pleiten voor het behoud van het volledige budget (0% bezuiniging) om de veiligheid niet in gevaar te brengen. Ze benadrukken dat veiligheid een kerntaak van de overheid is en niet ondergeschikt mag worden gemaakt aan bezuinigingsplannen. Het amendement vraagt om een integrale afweging van de gemeentefinanciën en verzoekt de VRNHN om de financiële consequenties van het behoud van alle diensten duidelijk te verantwoorden.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste punten van zorg en de gewenste aanpassingen aan de Kadernota 2026 duidelijk uiteenzet. Het biedt specifieke aanbevelingen en vraagt om verdere financiële verantwoording.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het beoordelen en aanpassen van de zienswijze op de Kadernota 2026. Ze moeten beslissen of ze het amendement steunen en de voorgestelde aanpassingen doorvoeren.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het accepteren van de voorgestelde bezuinigingen of het behouden van het volledige budget voor de VRNHN. Dit omvat het afwegen van financiële beperkingen tegen de noodzaak van veiligheid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de gewenste 0% bezuiniging. Het is echter minder specifiek over hoe de financiële consequenties precies in kaart worden gebracht. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van het behouden van het volledige budget kan een punt van discussie zijn.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen en de zienswijze aanpassen om de voorgestelde bezuinigingen te voorkomen.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, maar benadrukt wel de noodzaak van een integrale afweging van de gemeentefinanciën.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op veiligheid en financiële overwegingen.
Financiële Gevolgen
Het voorstel vraagt om het behoud van het volledige budget, wat betekent dat er geen bezuinigingen worden doorgevoerd. De financiële gevolgen hiervan moeten nog duidelijk worden verantwoord door de VRNHN, zoals gevraagd in het amendement. Het is onduidelijk hoe deze kosten worden gedekt zonder bezuinigingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) Bezuinigingen Brandweerzorg Mensenhandel Veiligheid Repressieve brandweervrijwilligers Jeugdbrandweer Duiktaak Autobranden Gemeentelijke bijdrageVerfijning van de zoekopdracht:
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Hudson Louis - PvdA
Hudson Louis - PvdA
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Perry Stet - D66
Perry Stet - D66
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
00:22:59 - 00:24:18 - 00:24:18 - 00:24:41 - 00:24:41 - 00:25:11 - 00:25:11 - 00:25:40 - 00:25:40 - 00:25:43 - 00:25:43 - 00:25:55 - 00:25:55 - 00:26:49 - 00:26:49 - 00:27:59 - 00:27:59 - 00:28:58 - 00:28:58 - 00:30:16 - 00:30:16 - 00:31:59 - 00:31:59 - 00:32:00 - 00:32:00 - 00:32:54 - 00:32:54 - 00:33:56 - 00:33:56 - 00:34:08 - 00:34:08 - 00:34:42 - 00:34:42 - 00:35:05 - 00:35:05 - 00:35:09 - 00:35:09 - 00:35:33 - 00:35:33 - 00:41:16
Agendapunt 7.2 Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden
Gemeenteraad Dijk en Waard: "GGD moet scherper aan de wind varen"
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft tijdens een recent debat de kadernota 2026 van de GGD Hollands Noorden besproken. Vanwege kortingen op het gemeentefonds zijn er bezuinigingsscenario's van 3%, 5% en 7% opgesteld. De raad heeft besloten geen specifiek scenario te kiezen, maar stelt een bezuinigingsdoel van 5% voor. Ze vragen de GGD om meer inzicht in de bezuinigingen, vooral op de overheadkosten, en om aanvullende voorstellen te ontwikkelen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat werd duidelijk dat de gemeenteraad verdeeld is over de aanpak van de bezuinigingen bij de GGD Hollands Noorden. Meerdere fracties, waaronder de VVD, D66, CDA, 50PLUS en BVDW, dienden een amendement in om te streven naar een bezuiniging van 7%. "Het blijft lastig om grip te krijgen op de uitgaven van de GGD," aldus VVD-raadslid Lammers. "We geven een duidelijk signaal mee aan de GGD: ga nu aan de slag, kijk naar die 7%, want u moet echt wel een stapje extra doen."De fracties van GroenLinks en PvdA waren minder enthousiast over het verhogen van de bezuinigingsdoelstelling. "Eigenlijk snijdt iedere bezuiniging wel in de preventie en of in de voorlichting, met risico's op afbraak van de dienstverlening of hogere kosten op lange termijn," waarschuwde GroenLinks-raadslid Barhorst.
Wethouder Rep benadrukte het belang van de GGD en ontraadde het amendement voor een bezuiniging van 7%. "De GGD doet ontzettend veel goed werk en is heel belangrijk voor ons in de uitvoering van het integraal beleidskader sociaal domein," aldus Rep. Hij gaf aan dat de GGD al aan het verzoek heeft voldaan om scenario's van 3%, 5% en 7% uit te werken, maar dat sommige taken wettelijk verplicht zijn en niet zomaar geschrapt kunnen worden.
Na een schorsing van het debat trok de VVD het amendement in, mits de wethouder toezegde zich in te zetten voor minimaal 5% bezuiniging en te streven naar 7%. "We hebben dat dan eerst maar eens even kijken of dat bevestigd kan worden," aldus Lammers. De wethouder bevestigde deze toezegging.
Het amendement werd uiteindelijk opnieuw ingediend door de fractie van BVDW, maar kreeg onvoldoende steun en werd verworpen. De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel van het college om te streven naar een bezuiniging van 5%, met de nadruk op het minimaliseren van de impact op de inwoners. "We willen wel echt benadrukken dat dat zoveel mogelijk in de efficiency moet gaan zitten, zodat het zo min mogelijk de inwoners gaat raken," aldus Barhorst.
Het debat over de kadernota van de GGD Hollands Noorden toont aan dat de gemeenteraad van Dijk en Waard kritisch is over de financiële huishouding van de GGD en streeft naar meer transparantie en efficiëntie in de uitgaven.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de kadernota 2026 van de GGD Hollands Noorden (HN) en de bijbehorende bezuinigingsscenario's. Vanwege kortingen op het gemeentefonds zijn bezuinigingsscenario's van 3%, 5%, en 7% opgesteld. De raad besluit geen specifiek scenario te kiezen, maar stelt een bezuinigingsdoel van 5% voor. Ze vragen de GGD HN om meer inzicht in de bezuinigingen, vooral op de overheadkosten, en om aanvullende voorstellen te ontwikkelen. De impact van de bezuinigingen op inwoners en dienstverlening moet duidelijker worden. De raad benadrukt dat een integrale afweging van de gemeentefinanciën nodig is voordat definitieve keuzes worden gemaakt. Er is een risico dat zonder duidelijke zienswijze de GGD HN een besluit neemt waar Dijk en Waard niet achter staat. De raad vraagt om meer participatie en samenwerking bij het ontwikkelen van de bezuinigingsplannen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een aanpassing op agendapunt 7.2, Kadernota 2026 van de GGD Hollands Noorden. Het richt zich op de bezuinigingsscenario's van 3%, 5%, en 7% die de GGD heeft opgesteld. De gemeente Dijk en Waard heeft een structureel tekort van circa 5% en moet daarom bezuinigen. Het voorstel stelt voor om het 7%-bezuinigingsscenario te kiezen, exclusief maatregel 5, om disproportionele negatieve effecten op preventieve taken te voorkomen. De gemeenteraad wordt gevraagd een richtinggevende zienswijze af te geven om invloed uit te oefenen op de begroting 2026 van de GGD HN.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke inhoud van maatregel 5 en de exacte gevolgen van de bezuinigingen op de lange termijn.
Rol van de Raad:
De raad moet een richtinggevende zienswijze afgeven en invloed uitoefenen op de begroting 2026 van de GGD HN. Dit houdt in dat de raad een besluit moet nemen over welk bezuinigingsscenario het meest passend is.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen verschillende bezuinigingsscenario's en bepalen welke maatregelen uitgesloten moeten worden om negatieve effecten te minimaliseren. Er moet een balans worden gevonden tussen financiële gezondheid en het waarborgen van essentiële volksgezondheidstaken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART, met specifieke en meetbare doelen (7% bezuiniging, exclusief maatregel 5), maar mist tijdsgebonden elementen en gedetailleerde uitwerking van de gevolgen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitwerking van maatregel 5 is onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze af te geven en de GGD HN te verzoeken het 7%-scenario, exclusief maatregel 5, in de begroting 2026 te verwerken.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent de noodzaak van bezuinigingen vanwege een structureel tekort, maar biedt geen gedetailleerde financiële dekking of analyse van de gevolgen. Het vraagt de GGD HN om aanvullende bezuinigingsvoorstellen en een analyse van de gevolgen op korte en lange termijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden (GGD HN) Bezuinigingsscenario's Gemeentefonds Meerjarenbegroting Volksgezondheid Preventieve taken Financiële situatie Overhead Efficiency maatregelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Zienswijze Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden". Het stelt voor om een bezuinigingsplan te kiezen dat een besparing van 7% realiseert en vraagt de GGD Hollands Noorden om dit als doel op te nemen in de begroting van 2026. Dit is een reactie op de financiële uitdagingen die het zogenaamde "ravijnjaar" met zich meebrengt, waarbij de noodzaak wordt benadrukt om actief beleid te voeren op bezuinigingen binnen gemeenschappelijke regelingen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijke financiële doelstelling (7% besparing) en een specifieke actie (opname in de begroting van 2026) bevat. Echter, het mist details over hoe deze besparing precies gerealiseerd zal worden en welke specifieke maatregelen genomen moeten worden.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement goedkeuren en de voorgestelde zienswijze vaststellen. Dit houdt in dat de raad instemt met de voorgestelde bezuinigingen en de GGD Hollands Noorden vraagt om deze in hun begroting op te nemen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze akkoord gaan met de voorgestelde bezuiniging van 7% en of ze de GGD willen vragen dit als doel op te nemen. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral als de bezuinigingen invloed hebben op de dienstverlening van de GGD.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek (7% besparing) en tijdgebonden (begroting van 2026), maar mist meetbare en haalbare details over hoe de besparing bereikt zal worden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid is niet volledig onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde zienswijze willen vaststellen en de GGD Hollands Noorden willen vragen om de 7% besparing in hun begroting op te nemen.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van belanghebbenden of de betrokkenheid van de gemeenschap bij het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, dus het lijkt geen direct relevant onderwerp te zijn in deze context.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft duidelijke financiële gevolgen, namelijk een beoogde besparing van 7%. Er wordt echter niet aangegeven hoe deze besparing precies gedekt wordt of welke specifieke maatregelen genomen zullen worden om deze te realiseren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden Bezuinigingsplan Financiële stabiliteit Ravijnjaar Gemeenschappelijke regelingen Zienswijze Besparing Begroting 2026 MaatregelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Zienswijze Kadernota 2026 GGD Hollands Noorden". De gemeenteraad van Dijk en Waard wordt gevraagd een zienswijze te geven op de kadernota 2026 van de GGD Hollands Noorden, waarin bezuinigingsscenario’s van 3%, 5% en 7% zijn opgenomen. De raad stelt voor om nog geen keuze te maken voor een specifiek scenario, maar een bezuinigingsdoel van 5% te stellen. De GGD wordt verzocht om meer gedetailleerde bezuinigingsvoorstellen uit te werken, inclusief de impact op inwoners en dienstverlening. De zienswijze moet worden afgestemd met de gemeentelijke kadernota en andere deelnemende gemeenten.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, maar er ontbreekt gedetailleerde informatie over de impact van de bezuinigingsmaatregelen. Er is behoefte aan meer inzicht in de gevolgen van de voorgestelde maatregelen en alternatieve opties.
Rol van de raad:
De raad moet een zienswijze formuleren op de kadernota en de bezuinigingsscenario’s van de GGD HN. Dit is een belangrijke stap in het sturen van het beleid en de financiële planning van de GGD.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze een specifiek bezuinigingsscenario willen ondersteunen of een algemeen bezuinigingsdoel willen stellen. Er moet ook worden overwogen hoe de bezuinigingen de gemeentelijke beleidsdoelen, zoals preventie en vroegsignalering, beïnvloeden.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke maatregelen of tijdlijnen bevat. Er zijn ook inconsequenties in de mate van detail en de impactanalyse van de bezuinigingsscenario’s.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze naar het dagelijks bestuur van de GGD HN te sturen.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, voornamelijk via informele sessies met het algemeen bestuur van de GGD HN. Er is een regionale raadsinformatieavond gepland voor verdere afstemming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van de uitvoeringskosten met € 563.000 door indexatie. De dekking van deze verhoging en de bezuinigingsmaatregelen moet nog worden uitgewerkt in de gemeentelijke kadernota en begroting.
In het algemeen vraagt het voorstel om een zorgvuldige afweging van de financiële en maatschappelijke impact van de bezuinigingsscenario’s, waarbij de raad een belangrijke rol speelt in het sturen van het beleid van de GGD HN.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zienswijze Kadernota 2026 Bezuinigingsscenario's GGD Hollands Noorden Gemeentefonds Overheadkosten Gezondheid Preventie Efficiency Gemeenschappelijke regelingVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Anja Grim - D66
Anja Grim - D66
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
01:00:04 - 01:01:04 - 01:01:26 - 01:03:14 - 01:03:39 - 01:04:11 - 01:04:54 - 01:05:07 - 01:05:56 - 01:07:35 - 01:08:14 - 01:08:22 - 01:09:56 - 01:10:22 - 01:11:08 - 01:11:30 - 01:12:02 - 01:12:04 - 01:12:08 - 01:12:09 - 01:12:25 - 01:13:42 - 01:13:43 - 01:15:32 - 01:17:14 - 01:18:09 - 01:18:23 - 01:18:51 - 01:19:02 - 01:20:55 - 01:21:20 - 01:21:21 - 01:33:10 - 01:33:36 - 01:33:52 - 01:34:07 - 01:34:07 - 01:34:32 - 01:34:32 - 01:35:01 - 01:35:01 - 01:35:30 - 01:35:30 - 01:35:31 - 01:35:31 - 01:36:21 - 01:36:21 - 01:37:43 - 01:37:43
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Onbekende spreker -
Agendapunt 7.4.a Motie VVD D66 - Kaderbrief 2026 Omgevingsdienst NHN (Onderzoek toekomstbestendigheid Omgevingsdienst NHN)
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord: Fusie of Splitsing?
In een recent aangenomen motie wordt de toekomst van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) onder de loep genomen. De indieners, Femke Lammerts en Anja Grim, pleiten voor een onderzoek naar mogelijke schaalvergroting of -verkleining om de efficiëntie en toekomstbestendigheid van de dienst te waarborgen.
Samenvatting
De motie betreft een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). De indieners, Femke Lammerts en Anja Grim, stellen vast dat de OD NHN structurele versterking nodig heeft, wat leidt tot hogere kosten voor deelnemende gemeenten. Er is een efficiencyonderzoek gepland, maar dit richt zich vooral op interne besparingen en niet op een structurele herinrichting. De motie benadrukt de noodzaak om te onderzoeken of schaalvergroting (bijvoorbeeld fusie) of schaalverkleining (splitsing van taken) kan bijdragen aan een efficiëntere uitvoering van taken. Er is behoefte aan een structurele analyse om een toekomstbestendige organisatievorm te bepalen zonder financiële risico's voor gemeenten. De motie vraagt het college om via het Algemeen Bestuur een onderzoek te starten naar fusie of opsplitsing van taken binnen de OD NHN, met aandacht voor financiële risico's, governance, en de kwaliteit en robuustheid van de dienst. De resultaten van dit onderzoek moeten uiterlijk in het vierde kwartaal van 2025 aan de raad worden voorgelegd. De motie werd aangenomen in de openbare vergadering van 25 februari 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Onderzoek Toekomstbestendigheid Omgevingsdienst Noord-Holland Noord
Samenvatting: De motie, ingediend door Femke Lammerts en Anja Grim, roept op tot een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). De motie stelt dat de huidige kostenstijgingen voor deelnemende gemeenten onhoudbaar zijn zonder een duidelijk toekomstperspectief. Er wordt voorgesteld om te onderzoeken of schaalvergroting of -verkleining kan bijdragen aan een efficiëntere uitvoering van taken. Het onderzoek moet financiële risico's, governance, en de kwaliteit van de dienstverlening evalueren. De resultaten moeten uiterlijk in het vierde kwartaal van 2025 aan de raad worden gepresenteerd.
Oordeel over de Volledigheid
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van een onderzoek naar mogelijke oplossingen. Het biedt echter geen gedetailleerd plan voor de uitvoering van het onderzoek, zoals specifieke methodologieën of betrokken partijen.
Rol van de Raad
De raad wordt gevraagd om de motie goed te keuren en het college te verzoeken om via het Algemeen Bestuur actie te ondernemen. De raad heeft een toezichthoudende rol in het proces en moet de uitkomsten van het onderzoek beoordelen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze de voorgestelde richtingen van schaalvergroting of -verkleining willen onderzoeken. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals de keuze tussen centralisatie of decentralisatie van diensten.
SMART-Analyse en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden (uitkomsten in Q4 2025), maar mist meetbare en haalbare criteria voor het onderzoek. Er zijn geen duidelijke benchmarks of succescriteria gedefinieerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie aannemen en het college de opdracht geven om het onderzoek te initiëren.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het onderzoek, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar kan impliciet relevant zijn bij het overwegen van efficiëntere en robuustere organisatiemodellen.
Financiële Gevolgen
De motie erkent de stijgende kosten en financiële risico's voor gemeenten, maar biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de kosten van het voorgestelde onderzoek.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toekomstbestendigheid Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Kostenstijgingen Efficiencyonderzoek Schaalvergroting Schaalverkleining Financiële risico’s Governance Kwaliteit en robuustheid Organisatorische gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.3 Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht
Gemeenteraad Dijk en Waard in debat over kadernota Recreatieschap Geestmerambacht
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een intensief debat gevoerd over de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De nota, die plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026 presenteert, vraagt om een zienswijze van de raad. Diverse fracties dienden amendementen in, variërend van bezuinigingsvoorstellen tot het stimuleren van nieuwe verdienmodellen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat er veel verschillende meningen zijn over de toekomst van het recreatieschap. De ChristenUnie diende een amendement in dat opriep tot meer inzicht in mogelijke bezuinigingsscenario's. "We willen weten welke keuzes er zijn en wat de gevolgen daarvan zijn," aldus de heer Koning van de ChristenUnie. Dit amendement werd uiteindelijk aangenomen.De VVD pleitte voor het stimuleren van nieuwe verdienmodellen en het schrappen van een eenmalige extra bijdrage van de gemeenten. "We geloven in een overheid die verantwoordelijkheid neemt en slimme keuzes maakt," verklaarde mevrouw Stammers van de VVD. Dit voorstel haalde het echter niet.
GroenLinks uitte zorgen over wijzigingen in de kadernota die afwijken van eerder genomen raadsbesluiten. Mevrouw Barhorst van GroenLinks benadrukte het belang van transparantie: "Wij willen dat wijzigingen met terugwerkende kracht duidelijk worden gemotiveerd." Na een toezegging van de wethouder om dergelijke wijzigingen voortaan separaat voor te leggen, trok GroenLinks het amendement in.
Beter voor Dijk en Waard stelde voor om een bezuiniging van 10% door te voeren, maar dit voorstel werd verworpen. "We willen dat het recreatieschap serieus kijkt naar kostenbesparingen," aldus de heer Koopman van Beter voor Dijk en Waard.
Wethouder Leipbrand nodigde de raad uit om Samen met het schap het uitvoeringsplan te bekijken. "Ik hoop dat dit bijdraagt aan meer inzicht en vertrouwen," aldus de wethouder.
Het debat toonde aan dat de gemeenteraad van Dijk en Waard zich sterk betrokken voelt bij de toekomst van het Recreatieschap Geestmerambacht. Met de aangenomen amendementen en toezeggingen van de wethouder lijkt er een stap gezet naar meer transparantie en betrokkenheid bij de besluitvorming.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht, waarin plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026 worden gepresenteerd. De raad wordt gevraagd om een zienswijze te geven, die het recreatieschap zal gebruiken om haar begroting voor 2026 op te stellen. De raad stelt voor dat het Algemeen Bestuur van het recreatieschap duidelijk de meerjarige bezuinigingen en hun gevolgen beschrijft in de begroting 2026. Daarnaast wordt het recreatieschap gevraagd om het financieringsverzoek voor het uitvoeringsprogramma verder uit te werken, inclusief een kosten-batenanalyse en alternatieve financieringsvormen zoals een eenmalige participantenbijdrage. De gemeenteraad benadrukt dat een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026 en verder noodzakelijk is, wat invloed kan hebben op de zienswijze op de begroting later dit jaar. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van het recreatieschap. De kadernota speelt een cruciale rol in het welzijn van de inwoners en de aantrekkelijkheid van de regio, met aandacht voor de groeiende vraag naar recreatieve voorzieningen en het ontlasten van kustrecreatie. De financiële gevolgen van de kadernota worden meegenomen in de begroting 2026, die input vormt voor de P&C-cyclus van de gemeente Dijk en Waard.
-
Amendement 6 CU GL PvdA D66 - Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Dieper graven naar bezuiniging scenarios binnen recreatieschap.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heet "Dieper graven naar bezuinigingsscenario's binnen recreatieschap Geestmerambacht". Het stelt voor om het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht opdracht te geven om aanvullende meerjarige bezuinigingsvoorstellen uit te werken. Dit moet helpen om de toekomstige kosten te beperken en de gevolgen daarvan duidelijk te beschrijven in de begroting van 2026. Het amendement benadrukt de noodzaak van inzicht in mogelijke besparingen, gezien de financiële positie van het recreatieschap en de deelnemende gemeenten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt redelijk volledig, aangezien het specifieke richtlijnen geeft voor het uitwerken van bezuinigingsvoorstellen en de beschrijving van de gevolgen daarvan. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de mogelijke negatieve consequenties van de voorgestelde bezuinigingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of het Algemeen Bestuur van het recreatieschap de opdracht krijgt om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het verder onderzoeken van bezuinigingsmogelijkheden, wat kan leiden tot veranderingen in de dienstverlening of structuur van het recreatieschap.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het uitwerken van bezuinigingsvoorstellen, maar mist tijdsgebonden elementen en concrete doelen voor de besparingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de gevolgen van de bezuinigingen zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen en het Algemeen Bestuur de opdracht geven om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van het uitwerken van bezuinigingsvoorstellen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen, aangezien het gericht is op kostenbesparing binnen het recreatieschap. Het vraagt om een verdere uitwerking van het financieringsverzoek in de begroting van 2026, inclusief een kosten-batenanalyse en een financiële risicoparagraaf. Alternatieve financieringsvormen worden ook overwogen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Recreatieschap Geestmerambacht Bezuinigingsvoorstellen Kadernota 2026 Begroting 2026 Kostenbesparing Bestuursbureau Financiële consequenties Uitvoeringsprogramma Financieringsverzoek Alternatieve financieringsvormenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Amendement 7 VVD - Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Geen eenmalige participatiebijdrag.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht". Het richt zich op de financiële uitdagingen van het Recreatieschap, dat jaarlijks een tekort van 1 miljoen euro heeft. Het amendement stelt voor om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken, zoals marktfinanciering, en om structurele inkomstenbronnen te identificeren zonder de lasten direct bij inwoners te leggen. Het benadrukt dat natuur en recreatie geld mogen kosten, maar dat een sluitende begroting essentieel is. Het amendement wijzigt besluitpunten om een eenmalige participantenbijdrage uit te sluiten en vraagt om verdere verkenning van structurele inkomsten.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de huidige financiële situatie schetst, de noodzaak voor alternatieve financiering benadrukt en specifieke wijzigingen in besluitpunten voorstelt. Echter, verdere details over de voorgestelde alternatieve financieringsvormen en structurele inkomstenbronnen zouden de volledigheid kunnen verbeteren.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de voorgestelde wijzigingen in de kadernota te beoordelen en te besluiten over de voorgestelde aanpassingen. De raad moet ook de financiële implicaties voor de gemeente in overweging nemen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het uitsluiten van een eenmalige participantenbijdrage en of ze de voorgestelde alternatieve financieringsvormen en structurele inkomstenbronnen willen onderzoeken. Er moet ook een balans worden gevonden tussen financiële haalbaarheid en het behoud van een open en toegankelijk recreatiegebied.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een gedetailleerd plan voor de realisatie van alternatieve inkomsten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde financieringsvormen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde wijzigingen in de kadernota willen aannemen, inclusief het uitsluiten van een eenmalige participantenbijdrage en het onderzoeken van nieuwe inkomstenbronnen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het behoud van een open en toegankelijk recreatiegebied impliceert een zekere mate van aandacht voor duurzame ontwikkeling.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent een jaarlijks tekort van 1 miljoen euro en de noodzaak voor alternatieve financiering. Het suggereert marktfinanciering en structurele inkomstenbronnen, maar biedt geen gedetailleerd plan voor hoe deze financiering gedekt zal worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Recreatieschap Geestmerambacht Financiële uitdagingen Sluitende begroting Evenementen Visie 2030 'Parkenlint tussen stad en dorp' Natuur-inclusieve commerciële activiteiten Alternatieve financieringsvormen Structurele inkomsten Kadernota 2026 GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
-
Amendement 8 GL PvdA - Kadernota GR Geestmerambacht Separaat voorleggen wijzigingen op goedgekeurde Visie 2030.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft geen specifieke titel, maar betreft een wijziging op agendapunt 7.3 - Kadernota 2026 GR Geestmerambacht. Het amendement stelt dat wijzigingen in de visie 2030 "parkenlint tussen stad en dorp" alleen in behandeling mogen worden genomen als ze separaat aan de raden worden voorgelegd met een inhoudelijke motivatie en financiële doorrekening. Het amendement benadrukt dat beleidsaanpassingen niet met terugwerkende kracht moeten worden doorgevoerd en dat financiële wijzigingen niet als noodzakelijkheden mogen worden gepresenteerd zonder de juiste procedure.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het duidelijk de zorgen en eisen van de indienende partijen uiteenzet. Het bevat specifieke punten die moeten worden opgenomen in de besluitvorming en geeft richtlijnen voor de behandeling van toekomstige wijzigingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om een zienswijze af te geven op de kadernota en om te beslissen over de voorgestelde wijzigingen in de beleidsvisie. De raad moet ook zorgen voor een integrale afweging van de gemeentefinanciën.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde procedure voor het behandelen van wijzigingen in de visie 2030. Dit omvat het al dan niet accepteren van de voorwaarden voor separaat voorleggen van wijzigingen met een financiële doorrekening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de eisen voor het voorleggen van wijzigingen. Het is echter minder tijdgebonden, aangezien er geen specifieke deadlines worden genoemd voor het indienen van zienswijzen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement accepteert en de voorgestelde wijzigingen in de besluitvorming opneemt.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de noodzaak van participatie door de raden bij het goedkeuren van wijzigingen in de beleidsvisie. Het vereist dat wijzigingen separaat worden voorgelegd voor een zienswijze.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt meer op de financiële en procedurele aspecten van beleidswijzigingen.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vraagt om een duidelijke beschrijving van de financiële consequenties van beleidswijzigingen en alternatieve financieringsvormen. Het benadrukt de noodzaak van een kosten-batenanalyse en een financiële risicoparagraaf. Er wordt gesuggereerd dat financiering kan komen uit een eenmalige participantenbijdrage of marktfinanciering, maar er is geen specifieke dekking aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Visie 2030 "parkenlint tussen stad en dorp" Participantenbijdrage Zienswijze Beleidsaanpassingen Financieringsverzoek Gemeenschappelijke regeling Begroting 2026 Financiële consequentiesVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een amendement op de Kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. Het amendement, ingediend door de partij Beter voor Dijk en Waard, richt zich op het aanpakken van financiële uitdagingen die voortkomen uit het naderende "ravijnjaar". Het stelt voor om een meerjarige bezuiniging van 10% te implementeren en vraagt om een duidelijke beschrijving van de gevolgen hiervan in de begroting van 2026. Daarnaast wordt het recreatieschap opgedragen om alternatieve financieringsvormen te onderzoeken en een gedetailleerde financiële analyse te maken van de projecten in het uitvoeringsprogramma.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het specifieke maatregelen en richtlijnen bevat voor het omgaan met de financiële uitdagingen. Het vraagt om een gedetailleerde beschrijving van de bezuinigingen en de gevolgen daarvan, evenals een uitgebreide financiële analyse van projecten.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, goed te keuren en de zienswijze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht. De raad moet ook een integrale afweging maken van de gemeentefinanciën bij de behandeling van de Kadernota 2026.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en de aanpak van de financiële uitdagingen. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de voorgestelde alternatieve financieringsvormen en de prioritering van projecten binnen het uitvoeringsprogramma.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART, aangezien het specifieke doelen en tijdlijnen bevat. Echter, de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen hangt af van de uitvoering en de beschikbaarheid van gedetailleerde financiële analyses. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van alternatieve financieringsvormen kan een uitdaging zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële stabiliteit en efficiëntie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële uitdagingen en vraagt om een gedetailleerde beschrijving van de bezuinigingen en de gevolgen daarvan. Het suggereert ook alternatieve financieringsvormen, zoals een eenmalige participantenbijdrage en marktfinanciering, maar biedt geen specifieke details over hoe deze gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Recreatieschap Geestmerambacht Financiële stabiliteit Bezuinigingen Gemeenschappelijke regelingen Reorganisatie Financiële consequenties Kosten-batenanalyse Alternatieve financieringsvormen UitvoeringsprogrammaVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze Kadernota Recreatieschap Geestmerambacht". Het voorstel betreft de zienswijze van de gemeenteraad van Dijk en Waard op de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De kadernota bevat plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026. De gemeenteraad wordt gevraagd om een zienswijze te geven, die het Recreatieschap zal gebruiken bij het opstellen van hun begroting. De zienswijze richt zich op de financiering van projecten, regulier beheer en bezuinigingsdoelen. Het voorstel vraagt om een duidelijke beschrijving van bezuinigingen en alternatieve financieringsvormen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het behandelt de belangrijkste financiële aspecten en de noodzaak van een duidelijke beschrijving van bezuinigingen en financieringsopties. Echter, er lijkt een gebrek aan participatie en inspraak van andere belanghebbenden.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om een zienswijze te geven op de kadernota, waarmee zij invloed uitoefenen op de hoofdlijnen van het beleid en de financiële kaders van het Recreatieschap Geestmerambacht.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over de mate van bezuinigingen, de financieringsvormen voor het uitvoeringsprogramma, en de hoogte van de participantenbijdrage. Er moet ook een afweging worden gemaakt tussen korte termijn besparingen en lange termijn investeringen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel er specifieke financiële cijfers worden genoemd, ontbreekt een duidelijke tijdlijn voor de uitvoering van de plannen. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de afwezigheid van participatie kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er geen participatie of inspraak heeft plaatsgevonden. Dit kan een gemiste kans zijn om input van belanghebbenden te verkrijgen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd in de context van het evenwicht tussen natuur en recreatie, maar het is geen expliciet onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met een stijgende participantenbijdrage en rentelasten. Het voorstel geeft aan dat deze kosten ten laste van de participanten komen, maar biedt ook alternatieve financieringsopties zoals marktfinanciering en eenmalige bijdragen. De financiële dekking is deels afhankelijk van toekomstige beslissingen en de uiteindelijke begroting van de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zienswijze Kadernota Recreatieschap Geestmerambacht Financiering Uitvoeringsprogramma Bezuiniging Participantenbijdrage Begroting Alternatieve financieringsvormen GemeentefinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Nicky Stammis - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Nicky Stammis - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Nicky Stammis - VVD
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Nicky Stammis - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper John - CDA
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Jasper John - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nicky Stammis - VVD
Nicky Stammis - VVD
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
01:35:30 - 01:35:30 - 01:35:31 - 01:35:31 - 01:36:21 - 01:36:21 - 01:37:43 - 01:37:43 - 01:40:52 - 01:40:54 - 01:42:58 - 01:43:37 - 01:43:40 - 01:43:57 - 01:44:43 - 01:45:31 - 01:45:35 - 01:45:38 - 01:46:26 - 01:46:27 - 01:46:37 - 01:48:11 - 01:48:42 - 01:48:45 - 01:49:05 - 01:49:51 - 01:50:48 - 01:50:49 - 01:51:25 - 01:51:31 - 01:53:00 - 01:53:03 - 01:53:47 - 01:54:46 - 01:54:51 - 01:54:59 - 01:55:42 - 01:55:46 - 01:55:50 - 01:56:54 - 01:57:57 - 01:58:57 - 01:59:28 - 01:59:39 - 02:00:28 - 02:01:15 - 02:02:56 - 02:04:20 - 02:05:17 - 02:05:27 - 02:05:40 - 02:05:58 - 02:06:16 - 02:07:22 - 02:09:13 - 02:10:11 - 02:10:16 - 02:12:10 - 02:12:54 - 02:12:55 - 02:13:25 - 02:13:54 - 02:14:29 - 02:14:31 - 02:14:49 - 02:14:51 - 02:15:44 - 02:16:49 - 02:16:58 - 02:17:01 - 02:17:25 - 02:17:35 - 02:18:16 - 02:18:17 - 02:18:27 - 02:22:51 - 02:24:05 - 02:25:25 - 02:25:51 - 02:26:03 - 02:27:12 - 02:27:18 - 02:27:22 - 02:27:34 - 02:27:51 - 02:29:30
Daniëlle Barhorst -
01:37:18 - 01:37:18 - 01:37:19 - 01:37:19 - 01:47:03 - 01:48:44 - 01:48:46 - 01:49:12 - 01:49:57 - 01:50:56 - 01:51:26 - 01:53:10 - 01:53:49 - 01:54:55 - 01:55:02 - 01:56:48 - 02:12:58 - 02:13:58 - 02:14:00 - 02:14:30 - 02:18:23 - 02:24:19 - 02:25:55 - 02:26:00 - 02:27:19 - 02:27:20
Onbekende spreker -
Agendapunt 7.4 Kaderbrief 2026 Omgevingsdienst NHN
Gemeenteraad Dijk en Waard Debatteert over Toekomst Omgevingsdienst
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een intens debat gevoerd over de kaderbrief van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) voor 2026. De raad dringt aan op meerjarige besparingsscenario’s en roept op tot innovatie en digitalisering.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond de kaderbrief van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) centraal. De gemeenteraad van Dijk en Waard werd gevraagd om een zienswijze te geven, die zal worden verwerkt in de begroting voor 2026. De discussie draaide om de vraag hoe de omgevingsdienst robuuster en efficiënter kan worden, zonder dat dit leidt tot een structureel tekort van €170.000 in de gemeentelijke begroting.Mevrouw Lammers van de VVD opende het debat met een amendement dat pleitte voor meer innovatie en digitalisering binnen de omgevingsdienst. "Nieuwe technologieën kunnen zorgen voor een betere dienstverlening en kostenbesparing," aldus Lammers. Ze benadrukte dat er concrete plannen moeten komen met meetbare resultaten. Daarnaast diende de VVD samen met D66 een motie in voor een fundamenteel onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de omgevingsdienst. "Moeten we opschalen, samenwerken met andere diensten of juist taken afsplitsen?" vroeg Lammers zich af.
De fracties van Sociaaldekken en DOP seniorendekken waard uitten hun twijfels over de robuustheid van de organisatie, zelfs met extra middelen. De heer Hendriks van DOP benadrukte het belang van een efficiënte data-infrastructuur. "Als we een robuuste dienst willen voor 2026, moeten we nu actie ondernemen," stelde Hendriks. Hij diende een motie in om samen met de provincie te kijken naar de mogelijkheden voor centralisatie van de IT-infrastructuur.
De discussie werd verder aangezwengeld door de heer De Boer van lokaal Dijk en Waard, die zich afvroeg hoe realistisch het was om de provincie te overtuigen van deze plannen. "We hebben al jaren gezocht naar oplossingen," merkte De Boer op. Hendriks reageerde door te benadrukken dat de provincie een centrale rol speelt als bemiddelaar tussen de gemeentes.
Wethouder Langedijk gaf aan dat de omgevingsdienst al werkt aan een plan van aanpak om robuuster te worden, dat verschillende aspecten omvat zoals efficiënte taakuitvoering en kwaliteitsverbetering. "Het gaat veel geld kosten, en we roepen de OD op om het in eerste instantie te vinden in de bestaande middelen," aldus Langedijk.
Na een levendig debat werden verschillende moties en amendementen in stemming gebracht. De motie van de VVD en D66 voor een onderzoek naar een mogelijke fusie werd aangenomen, terwijl de motie van DOP en seniorendijken waard over de IT-infrastructuur werd verworpen. Het amendement van de VVD werd ingetrokken na de toezegging van de wethouder om het fusie-element mee te nemen in de verdere besprekingen.
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft hiermee een duidelijke boodschap afgegeven: de omgevingsdienst moet efficiënter en innovatiever worden, maar niet ten koste van de gemeentelijke financiën. Het debat zal ongetwijfeld een vervolg krijgen, nu de bal bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord ligt om met concrete plannen te komen.
Samenvatting
De gemeente Dijk en Waard heeft de jaarlijkse kaderbrief van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) ontvangen, waarin de plannen en financiële verwachtingen voor 2026 worden geschetst. De gemeenteraad wordt gevraagd om een zienswijze te geven, die wordt verwerkt in de begroting voor 2026. De raad stelt voor dat OD NHN meerjarige besparingsscenario’s van 3%, 5% en 7% uitwerkt en de gevolgen daarvan beschrijft. Daarnaast wordt OD NHN verzocht om benodigde middelen eerst binnen de eigen begroting te zoeken en bij het Rijk aan te dringen op een hogere bijdrage. De kosten voor bedrijfsvoering en gemeentelijke taken moeten beter onderbouwd worden. De gemeente Dijk en Waard maakt een integrale afweging van de gemeentefinanciën, wat invloed kan hebben op de zienswijze over de begroting van OD NHN. Het ondertekende raadsbesluit wordt naar het dagelijks bestuur van OD NHN gestuurd om de zienswijze formeel kenbaar te maken. Er zijn risico’s op hogere kosten door p.m. posten, en het niet indienen van een zienswijze wordt afgeraden. Het voorstel is regionaal afgestemd met andere gemeenten. Indien de kaderbrief ongewijzigd wordt vastgesteld, ontstaat er een structureel tekort van €170.000 in de gemeentelijke begroting.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft een aanpassing van de zienswijze op de Kadernota 2026 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). Het richt zich op de noodzaak voor een concreet en meetbaar plan voor innovatie en digitalisering binnen de OD NHN. Het amendement stelt dat de OD NHN uiterlijk via de begroting 2026 een voorstel moet uitwerken dat de te overwegen innovaties en digitale oplossingen beschrijft, inclusief de bijbehorende kosten, investeringen, besparingen en efficiëntieverbeteringen. Daarnaast moet het plan inzicht geven in hoe gemeenten invloed kunnen uitoefenen op de keuzes binnen dit plan.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijke richtlijnen geeft voor wat er van de OD NHN wordt verwacht. Het vraagt om een gedetailleerd plan met specifieke elementen zoals kosten-batenanalyses en invloed van gemeenten.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te beslissen of het wordt aangenomen. Daarnaast moet de raad toezicht houden op de uitvoering van het plan door de OD NHN en de impact ervan op de gemeentelijke financiën.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de nadruk willen leggen op innovatie en digitalisering binnen de OD NHN en of ze bereid zijn de mogelijke financiële implicaties te accepteren. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de mate van invloed die gemeenten willen uitoefenen op het innovatie- en digitaliseringsplan.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART in de zin dat het specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen stelt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen en de OD NHN de opdracht geven om het voorgestelde plan voor innovatie en digitalisering uit te werken.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de invloed van gemeenten op het innovatie- en digitaliseringsplan, wat wijst op een zekere mate van participatie van de gemeenten in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar innovatie en digitalisering kunnen indirect bijdragen aan duurzamere processen binnen de OD NHN.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële impact van innovaties en digitalisering, maar vraagt om een kosten-batenanalyse om deze impact beter te begrijpen. Het is nog niet duidelijk hoe de investeringen gedekt zullen worden, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Innovatie Digitalisering Vergunningverlening Toezicht Handhaving Kosten-batenanalyse Efficiëntieverbeteringen Investeringen Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Onderzoek toekomstbestendigheid Omgevingsdienst Noord-Holland Noord". Het stelt voor om de toekomstbestendigheid van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) te onderzoeken. De motie benadrukt dat de huidige kostenstijgingen voor deelnemende gemeenten onhoudbaar zijn zonder een duidelijk toekomstperspectief. Er wordt gepleit voor een onderzoek naar schaalvergroting of -verkleining om de efficiëntie en robuustheid van de dienst te verbeteren. Het onderzoek moet financiële risico's, governance, en de kwaliteit van de dienstverlening in overweging nemen. De resultaten moeten uiterlijk in het vierde kwartaal van 2025 aan de raad worden gepresenteerd.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de noodzaak van een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de OD NHN duidelijk uiteenzet en specifieke aandachtspunten voor het onderzoek benoemt. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de exacte methodologie van het onderzoek.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen of zij instemt met het voorstel om een onderzoek te laten uitvoeren naar de toekomstbestendigheid van de OD NHN. De raad heeft de verantwoordelijkheid om de uitkomsten van het onderzoek te evalueren en op basis daarvan verdere beslissingen te nemen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de voorgestelde richting van schaalvergroting of -verkleining steunt en of zij bereid is de mogelijke financiële en organisatorische veranderingen te accepteren die uit het onderzoek kunnen voortvloeien.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (uitkomsten in Q4 2025), en tijdgebonden. Het is minder duidelijk of het haalbaar en relevant is zonder meer informatie over de methodologie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde schaalvergroting of -verkleining is nog onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om het onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de OD NHN te initiëren en de resultaten in 2025 te presenteren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het onderzoek, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een onderwerp in het voorstel, maar kan impliciet relevant zijn gezien de focus op efficiëntie en robuustheid.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent de stijgende kosten voor gemeenten en de noodzaak om deze te beheersen. Het onderzoek moet de financiële risico's en impact van verschillende organisatiemodellen evalueren, maar er is geen specifieke dekking voor de kosten van het onderzoek zelf genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Toekomstbestendigheid Kostenstijgingen Efficiencyonderzoek Schaalvergroting Schaalverkleining Financiële risico's Governance Kwaliteit en robuustheid FusieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Herstructurering Omgevingsdiensten". Het stelt dat de 28 regionale omgevingsdiensten inefficiënt zijn georganiseerd, met verouderde en niet-compatibele systemen. Dit belemmert de noodzakelijke analyses en kennisuitwisseling, en verhindert dat de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) aan bezuinigingsdoelen voldoet. De motie roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de centralisatie van IT-infrastructuur en opleidingen, om zo efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Het benadrukt dat investeringen in de huidige structuur niet zinvol zijn zonder een inhoudelijk plan.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van een oplossing. Echter, het mist specifieke details over hoe het onderzoek uitgevoerd moet worden en welke partijen daarbij betrokken moeten zijn.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en besluiten of zij het college de opdracht geeft om bij de provincie aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar centralisatie.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij de huidige inefficiënties willen aanpakken door te pleiten voor centralisatie, wat mogelijk weerstand kan oproepen bij de betrokken diensten en gemeenten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare criteria, een tijdsbestek en een gedetailleerd plan van aanpak.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om de provincie te benaderen voor een onafhankelijk onderzoek naar de centralisatie van IT-infrastructuur en opleidingen.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden of burgers in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar efficiëntere systemen kunnen indirect bijdragen aan duurzamere processen.
Financiële gevolgen:
De motie wijst op mogelijke besparingen door centralisatie, maar geeft geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de kosten van het voorgestelde onderzoek.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdiensten Efficiëntie IT-infrastructuur Centralisatie Kennisuitwisseling Bezuinigingsopdracht Investeringen Robuustheid Onderzoek ProvincieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Duurzame Hervorming OD NHN - Geen Geldverspilling, maar Structurele Verandering". Het voorstel richt zich op de structurele financiële tekorten van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). De motie stelt dat de huidige aanpak niet tot de gewenste structurele verbeteringen heeft geleid en dat de kaderbrief 2026 opnieuw extra kosten bevat zonder concrete besparingsplannen. De indieners pleiten voor een reorganisatie en efficiëntere werkwijze binnen OD NHN om financiële stabiliteit te waarborgen, zonder extra gemeentelijke bijdragen. Ze vragen om een transitieplan met verplichte besparingen en herstructurering, en regelmatige rapportage aan de gemeenteraad.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het aandragen van oplossingen. Het benoemt de noodzaak van structurele hervormingen en geeft duidelijke richtlijnen voor de te nemen stappen. Echter, specifieke details over hoe deze hervormingen precies moeten worden uitgevoerd, ontbreken.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen en besluiten of ze het college van burgemeester en wethouders de opdracht geven om de voorgestelde maatregelen te implementeren. De raad heeft een toezichthoudende rol in het monitoren van de voortgang en de impact van de voorgestelde hervormingen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het accepteren van de huidige financiële situatie met extra bijdragen of het afdwingen van structurele hervormingen binnen OD NHN. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral als het gaat om het prioriteren van efficiëntie en kostenbesparing boven andere belangen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de gewenste uitkomst (structurele besparingen en hervormingen), maar mist specifieke tijdsgebonden doelen en een gedetailleerd actieplan. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde hervormingen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het college de opdracht geven om de voorgestelde structurele hervormingen en besparingen bij OD NHN te implementeren en te monitoren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden, zoals medewerkers van OD NHN of de betrokken gemeenten, wordt meegenomen in het hervormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd in termen van financiële duurzaamheid, maar er is geen directe link naar ecologische of sociale duurzaamheid in het voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel erkent de financiële tekorten van OD NHN en pleit voor besparingen en herstructurering om deze aan te pakken. Er wordt echter niet gespecificeerd hoe deze besparingen precies gerealiseerd worden of hoe eventuele kosten van de hervormingen gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Structurele hervorming Financiële tekorten Besparingsmogelijkheden Herstructurering Transitieplan Efficiëntere werkwijze Gemeenschapsgeld Organisatorische herinrichting KerntakenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Kaderbrief 2026 OD NHN
Samenvatting: De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) heeft haar jaarlijkse kaderbrief voor 2026 gepresenteerd aan de deelnemende gemeenten, waaronder Dijk en Waard. De brief schetst beleidsmatige en financiële kaders voor de periode 2026-2029, maar mist uitgewerkte besparingsscenario’s en onderbouwing voor extra middelen. De gemeenteraad van Dijk en Waard wordt gevraagd een zienswijze te geven, waarin wordt aangedrongen op het ontwikkelen van besparingsscenario’s van 3%, 5% en 7%, en het zoeken naar interne middelen voor extra kosten. De zienswijze benadrukt ook de noodzaak van een integrale financiële afweging voor 2026 en verder.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is niet volledig, omdat het ontbreekt aan uitgewerkte besparingsscenario’s en een gedetailleerde onderbouwing van de gevraagde extra middelen. Dit maakt het moeilijk voor de raad om een weloverwogen beslissing te nemen.
Rol van de Raad
De raad moet een zienswijze geven op de kaderbrief, waarin zij haar standpunt over de beleidsmatige en financiële kaders kenbaar maakt. Deze zienswijze wordt vervolgens naar het dagelijks bestuur van OD NHN gestuurd.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de mate waarin zij besparingen wil doorvoeren en hoe zij de financiële lasten wil verdelen tussen de gemeente en het Rijk. Ook moet de raad bepalen welke prioriteiten zij stelt in de gemeentelijke financiën voor 2026 en verder.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het ontbreekt aan specifieke en meetbare besparingsdoelen en een tijdlijn voor de implementatie daarvan. Er zijn ook inconsistenties in de onderbouwing van de financiële posten.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze naar het dagelijks bestuur van OD NHN te sturen.
Participatie
Er is geen participatie of inspraak geweest over dit voorstel. Het voorstel is regionaal afgestemd met andere gemeenten.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
De indexatie volgens de FUGR bedraagt €94.000. Indien de kaderbrief ongewijzigd wordt vastgesteld, ontstaat er een structureel tekort van €170.000 in de gemeentelijke begroting vanaf 2026. Er wordt geadviseerd om alleen op indexatie geen zienswijze in te dienen, maar wel op de overige financiële componenten. Eventuele aanvullende kosten door p.m. posten kunnen later financiële gevolgen hebben en zullen worden gemonitord in de P&C-cyclus.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kaderbrief 2026 Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) Besparingsscenario’s Financiële verwachtingen Gemeenschappelijke Regeling Efficiencyonderzoek Rijksbijdrage Gemeentelijke financiën Zienswijze P&C-cyclusVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper John - CDA
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
02:29:30 - 02:32:26 - 02:32:50 - 02:32:52 - 02:33:51 - 02:35:28 - 02:36:09 - 02:36:37 - 02:37:18 - 02:37:44 - 02:38:11 - 02:38:20 - 02:39:05 - 02:39:15 - 02:39:19 - 02:39:35 - 02:39:36 - 02:40:10 - 02:41:40 - 02:41:45 - 02:42:05 - 02:43:41 - 02:43:43 - 02:47:44 - 02:48:04 - 02:48:45 - 02:49:19 - 02:49:54 - 02:50:14 - 02:50:24 - 02:51:05 - 02:51:12 - 02:53:28 - 02:54:18 - 02:54:19 - 02:54:40 - 02:57:12
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Onbekende spreker -
Agendapunt 7.5 Kadernota 2026 gemeenschappelijke regeling Zaffier
Gemeenteraad Dijk en Waard: Bezuinigingen Zaffier Roepen Verdeelde Reacties Op
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om een bezuinigingsdoel van 5% te stellen voor de gemeenschappelijke regeling Zaffier, die verantwoordelijk is voor het armoedebeleid in de regio. De raad vraagt om aanvullende voorstellen en een nadere uitwerking van de gevolgen voor inwoners.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering over de Kadernota 2026 van Zaffier, de uitvoeringspartner voor het armoedebeleid, bleek de raad verdeeld over de voorgestelde bezuinigingsscenario's van 3%, 5% en 7%. De financiële uitdagingen zijn ontstaan door een korting op het gemeentefonds, waardoor bezuinigingen onvermijdelijk lijken.De heer Walter van het CDA benadrukte het belang van het armoedebeleid: "Het CDA staat voor zorg voor hen die het wat minder treffen. Wij willen niet 5%, maar maximaal 3% bezuinigen." Hij diende samen met andere partijen een amendement in om de bezuinigingen te beperken en de collectieve zorgverzekering voor minima te behouden.
Mevrouw Van der Zee stelde voor om de collectieve zorgverzekering buiten de bezuinigingen te houden, maar de 5% als doelstelling te handhaven. "Kunnen we die niet loskoppelen van elkaar?" vroeg ze. De wethouder repte dat het belangrijk is om de 5% te halen, maar dat de impact op kwetsbare inwoners beperkt moet blijven.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Vermeulen, vond dat Zaffier ook naar besparingen binnen de eigen organisatie moet kijken. "Elke inwoner kan en moet een bijdrage leveren aan het aankomende ravijnjaar," aldus Vermeulen.
Beter voor Dijk en Waard pleitte voor een bezuiniging van 7%, met de suggestie dat de collectieve zorgverzekering te duur is voor de gemeente. "Er is echt nog wel wat te verbeteren," aldus de heer Koopman.
Na een intensief debat werd een compromis bereikt. Het amendement van het CDA, dat de collectieve zorgverzekering ontziet en een bezuinigingsdoel van 5% stelt, werd aangenomen. De raad benadrukt dat niets doen geen optie is gezien de financiële uitdagingen in 2026.
De zienswijze van de raad wordt nu formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van Zaffier. De raad blijft betrokken bij de verdere uitwerking van de bezuinigingsplannen en de impact op de inwoners.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de Kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier, die plannen en financiële kaders voor 2026 bevat. Zaffier heeft drie bezuinigingsscenario's (3%, 5%, en 7%) voorgesteld vanwege financiële uitdagingen door een korting op het gemeentefonds. De raad besluit geen specifiek scenario te kiezen, maar stelt een bezuinigingsdoel van 5% en vraagt Zaffier om aanvullende bezuinigingsvoorstellen en een nadere uitwerking van de gevolgen en risico's voor inwoners en de maatschappij. De raad benadrukt het belang van een integrale afweging van de gemeentefinanciën en vraagt om meer informatie over de impact van de bezuinigingsmaatregelen. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van Zaffier. Er is een risico dat zonder een duidelijke zienswijze de invloed van de gemeenteraad op de beleidsvorming beperkt wordt. De raad wil een integrale benadering om de effecten van bezuinigingen zorgvuldig af te wegen en benadrukt dat niets doen geen optie is gezien de verwachte financiële uitdagingen in 2026.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft een aanpassing van de zienswijze op de Kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier. Het richt zich op bezuinigingsscenario's van 3, 5 en 7%, met specifieke aandacht voor de impact op de Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM). De indieners stellen voor om geen keuze te maken voor een specifiek bezuinigingsscenario, maar een bezuinigingsdoel van 3% te stellen zonder te bezuinigen op de CZM. Daarnaast wordt Zaffier gevraagd om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken en de gevolgen voor inwoners en de maatschappij te analyseren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over hoe de aanvullende bezuinigingsvoorstellen eruit zouden kunnen zien en welke concrete maatregelen Zaffier zou kunnen nemen.
Rol van de Raad:
De raad moet een besluit nemen over de zienswijze op de Kadernota 2026 en de voorgestelde bezuinigingsscenario's. Ze moeten ook bepalen of ze instemmen met het verzoek aan Zaffier om aanvullende voorstellen uit te werken.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen verschillende bezuinigingsscenario's en beslissen of ze de CZM willen beschermen tegen bezuinigingen. Dit vereist een afweging tussen financiële haalbaarheid en sociale impact.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete tijdslijnen of meetbare doelen bevat voor de aanvullende bezuinigingsvoorstellen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de openheid over de exacte invulling van de bezuinigingen kan als een zwakte worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de aangepaste zienswijze vast te stellen en deze aan Zaffier kenbaar te maken.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of belanghebbenden is meegenomen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent dat het 3%-scenario leidt tot €345K minder bezuinigingen dan het 5%-scenario. Er wordt gesuggereerd dat dekking hiervoor moet worden gezocht in de kadernota van de gemeente, maar er is geen gedetailleerd plan voor hoe dit precies gedekt zal worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zaffier Bezuinigingsscenario's Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) Kadernota 2026 Kwetsbare bestaanszekerheid Waterbedeffect Armoedebeleid Gemeentefinanciën Bedrijfsvoering SchuldenproblematiekVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Amendement
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Raadsvoorstel aanpassing zienswijze Kadernota 2026 Gemeenschappelijke Regeling Zaffier." Het amendement stelt voor om de gemeenteraad van Dijk en Waard een zienswijze te laten afgeven op de Kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier. Het richt zich op het kiezen van een 5%-bezuinigingsscenario en vraagt Zaffier om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken. Het doel is om de financiële gezondheid van de gemeente te waarborgen, terwijl essentiële diensten behouden blijven.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de noodzaak van bezuinigingen als de impact op essentiële diensten adresseert. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde informatie over de specifieke gevolgen van de bezuinigingen.
Rol van de Raad:
De raad moet een richtinggevende zienswijze afgeven die invloed heeft op de begroting van Zaffier voor 2026. Dit houdt in dat de raad een belangrijke rol speelt in het sturen van de financiële koers van de gemeenschappelijke regeling.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen verschillende bezuinigingsscenario's en de mate waarin zij Zaffier willen aansturen om aanvullende bezuinigingsvoorstellen te ontwikkelen. Dit vereist een afweging tussen financiële noodzaak en de impact op dienstverlening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het een specifiek bezuinigingspercentage noemt en een tijdsframe voor de begroting 2026. Echter, de meetbaarheid van de impact en de realistische haalbaarheid van de aanvullende bezuinigingen zijn minder duidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren, inclusief het verzoek aan Zaffier om aanvullende bezuinigingsvoorstellen uit te werken en de gevolgen daarvan te analyseren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of andere belanghebbenden wordt meegenomen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële gezondheid en dienstverlening.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel erkent de noodzaak van bezuinigingen vanwege een structureel tekort, maar biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking voor de voorgestelde bezuinigingen. Het vraagt Zaffier om de financiële gevolgen verder uit te werken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Zaffier Bezuinigingsscenario's Gemeenschappelijke regeling Financieel tekort Besparingen Gemeentefonds Integrale afweging Begroting TaakstellingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement is getiteld "AMENDEMENT 13 Lost yeooeAJ" en betreft de Kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling 'Zaffier'. Het amendement stelt voor om een bezuinigingsplan te kiezen dat een besparing van 7% realiseert. Dit plan moet worden opgenomen in de begroting van 2026 om financiële stabiliteit te waarborgen en de impact van het naderende 'ravijnjaar' te beheersen. De indieners benadrukken de noodzaak van actief beleid op bezuinigingen binnen de gemeenschappelijke regelingen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het een duidelijke financiële doelstelling (7% besparing) en een tijdsbestek (2026) biedt. Echter, het mist details over hoe deze besparing precies gerealiseerd zal worden en welke specifieke maatregelen genomen moeten worden.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of zij instemt met de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de zienswijze ten aanzien van de Kadernota en het bezuinigingsplan.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde bezuiniging van 7% en of zij de prioriteiten en risico's die hiermee gepaard gaan, aanvaardbaar vindt. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over welke diensten of projecten mogelijk minder financiering krijgen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek (7% besparing) en tijdgebonden (2026), maar mist meetbare en haalbare details over de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en specificiteit van de maatregelen kunnen beter worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het amendement en de voorgestelde bezuinigingsdoelstelling van 7% voor de begroting van 2026.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële stabiliteit.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft duidelijke financiële implicaties, namelijk een bezuiniging van 7%. Er wordt echter niet aangegeven hoe deze besparing precies gedekt wordt of welke specifieke posten worden beïnvloed.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Gemeenschappelijke regelingen Ravijnjaar Financiële uitdagingen Bezuinigingen Financiële stabiliteit Bezuinigingsplan Zaffier Besparing Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze Kadernota 2026 Zaffier". Het voorstel betreft de reactie van de gemeenteraad van Dijk en Waard op de kadernota 2026 van de gemeenschappelijke regeling Zaffier. Zaffier heeft drie bezuinigingsscenario's voorgesteld (3%, 5%, en 7%) vanwege financiële uitdagingen. De gemeenteraad wordt gevraagd een zienswijze te geven, waarbij zij nog geen keuze maken voor een specifiek scenario, maar wel een bezuinigingsdoel van 5% stellen. De raad vraagt Zaffier om aanvullende bezuinigingsvoorstellen en een nadere uitwerking van de gevolgen en risico's van de scenario's.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar er zijn enkele hiaten. Er is behoefte aan meer gedetailleerde informatie over de impact van de bezuinigingsscenario's op inwoners en de uitvoerbaarheid van de maatregelen. Ook ontbreekt een gedetailleerde analyse van alternatieve bezuinigingsopties.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om een zienswijze te geven op de kadernota en de voorgestelde bezuinigingsscenario's. Ze moeten richting geven aan de financiële kaders en beleidslijnen voor Zaffier.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het bezuinigingspercentage en de prioriteiten binnen het sociaal domein. Er moeten keuzes worden gemaakt over de impact van bezuinigingen op kwetsbare groepen en de uitvoerbaarheid van de maatregelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Er zijn geen specifieke meetbare doelen of tijdlijnen voor de bezuinigingen. Er zijn inconsistenties in de mate van detail over de impact van de scenario's.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om een zienswijze af te geven waarin zij een bezuinigingsdoel van 5% stellen en Zaffier verzoeken om aanvullende voorstellen en een nadere uitwerking van de gevolgen.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, voornamelijk binnen het algemeen bestuur van Zaffier. Er is ruimte voor meer samenwerking en afstemming met andere gemeenten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, maar de impact van bezuinigingen op sociale duurzaamheid kan relevant zijn.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met een voorgestelde verhoging van de uitvoeringskosten en bijdragen aan Zaffier. De dekking van deze kosten is nog niet volledig uitgewerkt, afhankelijk van de gekozen bezuinigingsscenario's.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zienswijze Kadernota 2026 Zaffier Bezuinigingsscenario's Gemeenschappelijke regeling Sociaal domein Inwoners Financiële kaders Armoedebeleid UitvoeringskostenVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Mike Walter - CDA
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Mike Walter - CDA
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Robert Vermeulen - VVD
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Daniëlle Barhorst
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Gerard Rep - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Petra Feenstra - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Mike Walter - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
02:57:12 - 03:00:56 - 03:01:36 - 03:02:31 - 03:02:51 - 03:03:52 - 03:03:53 - 03:04:04 - 03:04:36 - 03:04:44 - 03:05:22 - 03:05:26 - 03:08:04 - 03:08:14 - 03:09:39 - 03:09:54 - 03:10:10 - 03:10:12 - 03:10:22 - 03:11:47 - 03:12:45 - 03:13:06 - 03:14:04 - 03:15:30 - 03:15:32 - 03:17:00 - 03:17:17 - 03:17:38 - 03:18:01 - 03:19:48 - 03:19:59 - 03:20:56 - 03:20:58 - 03:21:36 - 03:21:39 - 03:22:04 - 03:22:06 - 03:22:34 - 03:22:59 - 03:23:00 - 03:24:49 - 03:24:50 - 03:26:01 - 03:26:03 - 03:26:56 - 03:27:24 - 03:27:28 - 03:27:48 - 03:27:49 - 03:33:09 - 03:34:10 - 03:34:11 - 03:35:33 - 03:35:52 - 03:35:58 - 03:35:59 - 03:36:58
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Petra Feenstra - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Onbekende spreker -
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Agendapunt 8.1 Kadernota 2026 GR Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken (VVI)
Gemeenteraad Dijk en Waard: Geen Zienswijze op Kadernota VVI 2026
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten geen zienswijze in te dienen op de kadernota 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken (VVI). Het besluit werd genomen zonder financiële gevolgen of risico's, maar niet zonder debat.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Dijk en Waard ontstond er een levendige discussie over de kadernota 2026 van de VVI. De nota, die als basis dient voor de begroting van 2026, bevat geen beleidsmatige veranderingen die invloed hebben op het financieel perspectief. Toch was niet iedereen het eens met het besluit om geen zienswijze in te dienen.De discussie werd aangezwengeld door de heer Koopman, die namens zijn fractie BVDW een amendement indiende om een bezuiniging van 7% door te voeren op de VVI. "We moeten op de kleintjes letten," stelde Koopman. "Als we het niet uit de grote uitgaven kunnen halen, dan moeten we ergens anders geld vandaan halen."
De heer Vermeulen van de VVD reageerde sceptisch op het voorstel van Koopman. "Als ik het goed gelezen heb, gaat het om een bedrag van €42.000 per jaar. Daar wilt u 7% op bezuinigen?" vroeg hij zich af.
Wethouder Leibbrand ontraadde het amendement en benadrukte dat de VVI geen eigen organisatie of beleidsbevoegdheid heeft, waardoor het uitwerken van ombuigingsvoorstellen niet kansrijk is. "Het is gewoon een amendement dat ik graag wil ontraden," aldus Leibbrand.
Bij de stemming bleek dat alleen de fractie van BVDW voor het amendement stemde, terwijl alle andere fracties tegen waren. Het amendement werd daarmee verworpen.
Ondanks de verwarring tijdens de vergadering over de procedurele gang van zaken, werd uiteindelijk het raadsvoorstel om geen zienswijze in te dienen aangenomen. Fracties zoals Lokaal Dijk en Waard, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, Seniorendijkerwaard en DOP stemden voor het voorstel, terwijl BVDW tegenstemde.
De vergadering werd afgesloten met de behandeling van enkele hamerstukken en een motie vreemd aan de orde van de dag, waarmee de gemeenteraad een drukke avond vol debatten en stemmingen afsloot.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten geen zienswijze in te dienen op de kadernota 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken (VVI). De kadernota, die als basis dient voor de begroting van 2026, bevat geen beleidsmatige veranderingen die invloed hebben op het financieel perspectief. De VVI heeft geen eigen organisatie of beleidsbevoegdheid, waardoor het uitwerken van ombuigingsvoorstellen niet kansrijk is. De gemeenteraad maakt een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026, wat later effect kan hebben op de zienswijze op de begroting van de GR VVI. Het besluit om geen zienswijze in te dienen wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van de GR VVI. Er zijn geen financiële gevolgen of risico’s verbonden aan dit besluit.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft de "Zienswijze op kadernota 2026 GR Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken". Het amendement stelt voor om een bezuinigingsscenario van 7% op te nemen in de begroting voor 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Vuilverbrandingsinstallatie (GR VVI) Alkmaar en omstreken. Dit is in reactie op de financiële uitdagingen die het zogenaamde "ravijnjaar" met zich meebrengt. De indieners benadrukken de noodzaak van tijdige maatregelen om financiële stabiliteit te waarborgen. Daarnaast wordt voorgesteld om bij de behandeling van de kadernota van de gemeente Dijk en Waard een integrale afweging te maken over de gemeentefinanciën, wat invloed kan hebben op de zienswijze op de GR VVI-begroting.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de noodzaak van bezuinigingen en de voorgestelde maatregelen beschrijft. Echter, het mist specifieke details over hoe de bezuinigingen gerealiseerd moeten worden en welke impact deze kunnen hebben op de dienstverlening.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of de voorgestelde zienswijze op de kadernota 2026 van de GR VVI wordt aangenomen. De raad moet ook de integrale afweging maken over de gemeentefinanciën.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij akkoord gaat met het voorgestelde bezuinigingsscenario van 7% en hoe zij de balans willen vinden tussen financiële stabiliteit en de mogelijke impact op de dienstverlening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, zoals concrete stappen om de bezuinigingen te realiseren. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de 7% bezuiniging is niet onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de zienswijze op de kadernota 2026 van de GR VVI willen indienen met het voorgestelde bezuinigingsscenario.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden of inwoners in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen in de vorm van een bezuinigingsscenario van 7%. Er wordt echter niet aangegeven hoe deze bezuinigingen precies gedekt worden of welke specifieke posten geraakt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar Gemeenschappelijke regelingen Ravijnjaar Financiële stabiliteit Bezuinigingsscenario Begroting 2026 Zienswijze Financiële uitdagingen MaatregelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Raadsvoorstel_Zienswijze op kadernota 2026 GR Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken (VVI).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze op kadernota 2026 Gemeenschappelijke regeling Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken (VVI)." Het voorstel betreft de beslissing van de gemeenteraad om geen zienswijze in te dienen op de kadernota 2026 van de GR VVI. De kadernota bevat geen beleidsmatige veranderingen die invloed hebben op het financieel perspectief. De GR VVI heeft geen eigen organisatie of beleidsbevoegdheid, waardoor ombuigingsvoorstellen niet kansrijk zijn. De gemeenteraad maakt een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026, wat later invloed kan hebben op de zienswijze op de begroting van de GR VVI.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de redenen uiteenzet waarom er geen zienswijze wordt ingediend. Het biedt een gedetailleerde uitleg over de beperkingen van de GR VVI en de financiële overwegingen.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om te besluiten of er een zienswijze wordt ingediend op de kadernota. De raad moet ook een integrale afweging maken van de gemeentefinanciën voor 2026.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet indienen van een zienswijze en het maken van een integrale financiële afweging voor de gemeente Dijk en Waard.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de beslissing om geen zienswijze in te dienen. Het is echter minder specifiek over de toekomstige financiële afwegingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om geen zienswijze in te dienen en dit besluit formeel kenbaar maken aan het dagelijks bestuur van de GR VVI.
Participatie:
Er is geen participatie of inspraak geweest over dit voorstel. Er is wel ambtelijk overleg geweest tussen de deelnemers van de GR VVI.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, aangezien er geen beleidsmatige keuzes zijn die invloed hebben op de geldstromen binnen de GR VVI. De bedragen in de kadernota vallen binnen de begroting van de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota 2026 Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar (VVI) Gemeenschappelijke regeling (GR) Zienswijze Ombuigingsvoorstellen Regietafel Noord-Holland Noord Financiële Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regeling (FUGR) Begroting Beleidsbevoegdheid Indexatie nacalculatieVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Ester Leibbrand - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Jan van der Starre - 50PLUS
Agendapunt 8.3 Kadernota 2026 Cocensus
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een zienswijze opgesteld over de kadernota 2026 van Cocensus, een organisatie die zich bezighoudt met lokale heffingen. De raad vraagt Cocensus om hen op de hoogte te houden van besparingsmogelijkheden bij de harmonisatie van belastingen en om deze, indien mogelijk, in de begroting van 2026 op te nemen. Cocensus heeft al bezuinigingsmaatregelen genomen door een lagere indexering toe te passen dan toegestaan en door het loonakkoord van 2023 niet door te belasten. Verder wordt een werkgroep opgericht om te onderzoeken of de uitvoering van verschillende heffingen geharmoniseerd kan worden, wat mogelijk tot kostenbesparingen leidt. De gemeenteraad maakt ook duidelijk dat de behandeling van de kadernota 2026 een integrale afweging van de gemeentefinanciën vereist, wat invloed kan hebben op de zienswijze over de begroting van Cocensus later in het jaar. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van Cocensus. Er zijn geen kanttekeningen of alternatieven overwogen voor deze zienswijze. De indexatie van Cocensus leidt tot een verhoging van de bijdrage met €47.000 voor de gemeente Dijk en Waard, wat in de kadernota 2025 wordt opgenomen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zienswijze kadernota 2026 Cocensus". Het voorstel betreft de zienswijze van de gemeenteraad van Dijk en Waard op de concept kadernota 2026 van Cocensus. Cocensus is een gemeenschappelijke regeling die zich richt op lokale heffingen. De gemeenteraad wordt gevraagd om een zienswijze af te geven, waarbij de nadruk ligt op het op de hoogte houden van de raad over besparingsmogelijkheden en het maken van een integrale afweging van de gemeentefinanciën. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van Cocensus.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het de relevante aspecten van de kadernota 2026 behandelt, inclusief de financiële implicaties en de procedurele stappen die moeten worden gevolgd.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om een zienswijze af te geven op de kadernota 2026 van Cocensus. Dit stelt de raad in staat om invloed uit te oefenen op de hoofdlijnen van het beleid en de financiële planning van Cocensus.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde zienswijze en of zij de nadruk willen leggen op besparingsmogelijkheden en een integrale afweging van de gemeentefinanciën.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het specifieke doelen en tijdlijnen bevat, zoals het op de hoogte houden van de raad over besparingsmogelijkheden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze goed te keuren en deze formeel kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van Cocensus.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er afstemming is geweest met andere gemeenten, zoals Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, wat wijst op een zekere mate van participatie en samenwerking.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van de bijdrage met € 47.000 voor de gemeente Dijk en Waard, als gevolg van een lagere indexatie. Dit wordt opgenomen in de kadernota 2025 als een autonome ontwikkeling. Er zijn geen extra financiële consequenties door de technische wijziging in de bijdrage voor dwanginvordering.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Cocensus Kadernota 2026 Zienswijze Besparingsmogelijkheden Harmonisatie belastingen Gemeentefinanciën Bezuinigingsscenario’s Indexatie Gemeenschappelijke regelingen Operationele efficiëntieVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 8.4 Reglement van Orde gemeenteraad Dijk en Waard 2025
Gemeenteraad Dijk en Waard Stemt in met Vernieuwd Reglement van Orde
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft ingestemd met een nieuw Reglement van Orde (RvO) voor 2025. Het vernieuwde reglement, dat de interne werking van de raad en zijn commissies regelt, bevat belangrijke aanpassingen zoals een seniorenconvenant en verduidelijkingen over de rol van de griffie.
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om het Reglement van Orde (RvO) voor 2024 in te trekken en een nieuw RvO voor 2025 vast te stellen. Dit reglement regelt de interne werking van de gemeenteraad en zijn commissies, en bevat afspraken over hoe vergaderingen worden gevoerd. De aanpassingen in het nieuwe RvO zijn gedaan op verzoek van het presidium en omvatten onder andere de toevoeging van een artikel over een seniorenconvenant en een verduidelijking van de rol van de griffie tijdens de vragenronde. Deze wijzigingen zijn bedoeld om het RvO beter te laten aansluiten bij de wensen van de raad en de bestaande praktijk. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en zal na vaststelling via de gebruikelijke kanalen worden gepubliceerd. Na publicatie treedt het nieuwe RvO in werking.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Titel: Reglement van orde voor de gemeenteraad Dijk en Waard 2025
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuw Reglement van Orde (RvO) voor de gemeenteraad van Dijk en Waard voor het jaar 2025. Het nieuwe RvO vervangt het RvO van 2024 en bevat wijzigingen zoals de toevoeging van een artikel over een seniorenconvenant en een verduidelijking van de rol van de griffie tijdens de vragenronde. Deze aanpassingen zijn bedoeld om beter aan te sluiten bij de wensen van de raad en de bestaande praktijk. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en wordt na vaststelling gepubliceerd.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de wijzigingen en de redenen daarvoor beschrijft. Het bevat alle noodzakelijke onderdelen zoals het beoogde effect, de juridische kaders, en de argumenten voor de beslispunten.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorgestelde besluit te nemen, namelijk het intrekken van het oude RvO en het vaststellen van het nieuwe RvO voor 2025.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de goedkeuring van de voorgestelde wijzigingen in het RvO, zoals het opnemen van het seniorenconvenant en de adviserende rol van de griffie. De raad moet beslissen of deze wijzigingen de gewenste richting voor de interne huishouding van de raad vertegenwoordigen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, wat gebruikelijk is voor een reglement van orde. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het oude RvO in te trekken en het nieuwe RvO voor 2025 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de wijzigingen zijn voorgesteld op verzoek van het presidium, wat wijst op interne participatie binnen de raad. Er is geen vermelding van bredere publieke participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op de interne regels en procedures van de gemeenteraad.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, en er is geen dekking nodig of aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Reglement van Orde (RvO) Vergaderingen Presidium Seniorenconvenant Griffie Gemeentewet Vragenronde Interne huishouding Wijzigingen PublicatieVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 9 Motie vreemd aan de orde van de dag
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 9.1 Motie vreemd SDW - Meer taken meer knaken
Gemeenten eisen eerlijke financiering: "Den Haag moet over de brug komen"
In een recent debat heeft de gemeenteraad unaniem steun uitgesproken voor een motie die oproept tot eerlijke financiering van gemeenten. De motie, ingediend door Joke van Ruitenbeek, benadrukt de noodzaak voor voldoende middelen om de veiligheid en gezondheid van inwoners te waarborgen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat werd duidelijk dat de druk op gemeenten om meer verantwoordelijkheden van de Rijksoverheid over te nemen, zonder daarbij passende financiële middelen te ontvangen, steeds groter wordt. Dit leidt tot zorgwekkende situaties zoals langere aanrijtijden voor hulpdiensten en verminderde zorg voor kwetsbare groepen. "Eigenlijk kan niemand tegen zo'n motie zijn," stelde wethouder De Ruiter. "Den Haag moet over de brug komen."De Ruiter gaf aan dat er al langer wordt geroepen om actie vanuit de Rijksoverheid. Hij stelde voor om als regio Noord-Holland Noord gezamenlijk een brief te schrijven, wat volgens hem meer impact zou hebben dan een individuele gemeentelijke oproep. "Dat vond ik wel een sympathieke gedachte," aldus De Ruiter. Joke van Ruitenbeek reageerde positief op dit voorstel: "Hoe meer zielen, hoe beter de impact."
Met deze toezegging van de wethouder besloot Van Ruitenbeek de motie in te trekken. "Een toezegging is net zoveel waard als een motie," merkte ze op, tevreden met de uitkomst van het debat. Het signaal naar Den Haag is duidelijk: er is dringend meer geld nodig om de lokale leefbaarheid te waarborgen.
De gemeenteraad hoopt dat andere gemeenteraden zich bij dit initiatief aansluiten, zodat de boodschap aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het kabinet en de Tweede Kamer nog krachtiger wordt. De samenwerking tussen de gemeenten moet leiden tot een structurele oplossing voor de financiële uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.
Samenvatting
De motie, ingediend door Joke van Ruitenbeek, roept op tot eerlijke financiering van gemeenten die steeds meer verantwoordelijkheden van de Rijksoverheid overnemen zonder voldoende financiële middelen. De motie benadrukt dat deze situatie de veiligheid en gezondheidszorg in gevaar brengt, met risico's zoals langere aanrijtijden voor hulpdiensten en verminderde zorg voor kwetsbare groepen. Gemeenten worden geconfronteerd met stijgende kosten zonder passende financiering, wat leidt tot bezuinigingen die de lokale leefbaarheid aantasten. De motie vraagt het college om deze zorgen over te brengen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het kabinet en de Tweede Kamer, en roept andere gemeenteraden op om dit signaal te versterken. Het doel is om te zorgen voor voldoende middelen zodat gemeenten hun taken effectief kunnen uitvoeren en de veiligheid en gezondheid van inwoners kunnen waarborgen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie "Meer taken dan ook meer knaken" richt zich op de toenemende verantwoordelijkheden van gemeenten zonder bijbehorende financiële middelen. Gemeenten worden steeds meer belast met taken van de Rijksoverheid, zoals in de zorg en veiligheid, zonder voldoende financiering, wat leidt tot bezuinigingen en risico's voor de lokale gemeenschap. De motie roept op tot eerlijke financiering door het Rijk en vraagt het college om deze boodschap over te brengen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het kabinet en de Tweede Kamer, en om steun te zoeken bij andere gemeenteraden.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen waarmee gemeenten worden geconfronteerd en de noodzaak voor adequate financiering. Het biedt echter geen gedetailleerde oplossingen of specifieke financiële cijfers.
Rol van de raad:
De raad speelt een belangrijke rol in het aannemen van de motie en het uitdragen van de boodschap naar hogere overheden en andere gemeenteraden. Het is aan de raad om het college te mandateren om actie te ondernemen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de motie steunen en daarmee druk willen uitoefenen op het Rijk voor meer financiële middelen. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de relatie met hogere overheden en de prioriteiten van de raad.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen, meetbare resultaten en een tijdsbestek. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer concrete details.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en het college opdracht geven om de voorgestelde acties uit te voeren.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, maar roept wel op tot samenwerking met andere gemeenteraden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als onderwerp in de motie, maar het behoud van solide Gemeenschappelijke Regelingen kan indirect bijdragen aan duurzame lokale ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar het onderliggende probleem betreft een tekort aan financiering voor gemeenten. Er wordt geen specifieke dekking genoemd, maar de motie vraagt om meer middelen van het Rijk.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenten Financiering Bezuinigingen Veiligheid Gezondheidszorg Autonomie Nieuwbouw Jeugdzorg Ouderenzorg Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Meer taken dan ook meer knaken" en is ingediend door Joke van Ruitenbeek. De motie stelt dat gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden van de Rijksoverheid overnemen zonder voldoende financiële middelen, wat hun autonomie en capaciteit voor lokaal maatwerk beperkt. Dit leidt tot bezuinigingen die de veiligheid en gezondheidszorg in gevaar brengen, zoals langere aanrijtijden voor hulpdiensten en verminderde zorg voor kwetsbare groepen. De motie roept op tot eerlijke financiering van gemeenten door het Rijk en vraagt het college om deze boodschap over te brengen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het kabinet en de Tweede Kamer.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen waarmee gemeenten worden geconfronteerd en de gevolgen daarvan. Het biedt echter geen gedetailleerd plan voor hoe de financiering moet worden verbeterd of welke specifieke bedragen nodig zijn.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om de motie te steunen en het signaal naar hogere overheden te versterken. De raad speelt een rol in het uitdragen van de boodschap en het mobiliseren van andere gemeenteraden.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij de motie steunt en daarmee de druk op het Rijk wil verhogen voor betere financiering. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de relatie met het Rijk en de prioriteiten van de raad.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie blijft vrij algemeen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de motie steunt en deze boodschap wil uitdragen naar de VNG, het kabinet, de Tweede Kamer en andere gemeenteraden.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden, maar richt zich op intergemeentelijke samenwerking en communicatie met hogere overheden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar de motie impliceert dat duurzame uitvoering van gemeentelijke taken belangrijk is voor de lange termijn.
Financiële Gevolgen:
De motie wijst op de financiële druk op gemeenten, maar specificeert niet hoe de benodigde middelen gedekt moeten worden. Het vraagt om meer financiering van het Rijk, zonder specifieke financiële plannen of ramingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenten Financiering Verantwoordelijkheden Bezuinigingen Veiligheid Gezondheidszorg Nieuwbouw Jeugdzorg Ouderenzorg Lokaal bestuurVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Fred Ruiten - Wethouder
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 9.2 Motie Vreemd BvDW - Soepelere Mantelzorgparkeervergunning in Dijk en Waard
Mantelzorgers in de kou: Dijk en Waard wijst soepeler parkeervergunning af
In een verhitte raadsvergadering op 25 februari 2025 werd een voorstel om de parkeervergunningen voor mantelzorgers in Dijk en Waard te versoepelen, verworpen. Het voorstel, dat mantelzorgers meer flexibiliteit zou geven, kreeg niet de steun van de meerderheid van de raad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de vergadering pleitte mevrouw Boscher voor een soepeler beleid, vergelijkbaar met dat van Hilversum, waar zorgvragers een mantelzorgparkeervergunning kunnen krijgen met de mogelijkheid om tot tien kentekens te registreren. "Mantelzorgers spelen een cruciale rol in de zorg voor onze inwoners," benadrukte Boscher. Ze riep het college op om binnen drie maanden met een voorstel te komen dat ook zelfstandige zorgverleners (zzp’ers) makkelijker toegang geeft tot parkeervergunningen.Wethouder Langedijk reageerde door te stellen dat het college al bezig is met het verruimen van de criteria voor mantelzorgvergunningen. "We hebben al aangegeven dat de WLZ-indicatie te beperkend is," aldus Langedijk. Hij wees erop dat er al stappen zijn gezet om meerdere kentekens op een vergunning toe te staan.
Boscher was echter niet tevreden met deze uitleg. "Er zijn meerdere grondslagen om zorg te ontvangen en te leveren," zei ze. Ze benadrukte dat de huidige regeling te beperkt is en niet alle zorgverleners dekt. "Zorgverleners zoals diëtisten en logopedisten verlenen ook acute zorg en moeten snel kunnen handelen."
Ondanks haar pleidooi, vonden veel raadsleden de motie overbodig. "De wethouder geeft aan dat het college daar al mee bezig is," zei raadslid Chuka. Mevrouw van Ruitenbeek voegde toe: "Wij weten hoe druk de gemeente is met het verwerken van parkeervergunningen en dat er overal maatwerk wordt geleverd."
Uiteindelijk stemden alleen de fracties van 50PLUS en BVDW voor de motie. De overige partijen, waaronder VVD, D66, PvdA en GroenLinks, stemden tegen. "We zijn natuurlijk voor de versoepeling van mantelzorg, maar we zijn niet overtuigd van deze motie," verklaarde mevrouw Bouwers.
Met de verwerping van de motie blijft de situatie voor mantelzorgers in Dijk en Waard voorlopig ongewijzigd. De discussie over hoe de gemeente mantelzorgers beter kan ondersteunen, lijkt echter nog niet voorbij.
Samenvatting
In de motie "Soepelere Mantelzorgvergunning in Dijk en Waard" wordt voorgesteld om de parkeervergunningen voor mantelzorgers te versoepelen. De motie benadrukt dat mantelzorgers een cruciale rol spelen in de zorg voor inwoners en dat een soepelere regeling de toegankelijkheid van zorg aan huis kan verbeteren. Er wordt verwezen naar Hilversum, waar zorgvragers een mantelzorgparkeervergunning kunnen krijgen met de mogelijkheid om tot tien kentekens te registreren. De motie vraagt het college om te onderzoeken hoe een vergelijkbare regeling in Dijk en Waard kan worden ingevoerd, waarbij ook zelfstandige zorgverleners (zzp’ers) makkelijker een vergunning kunnen krijgen. Het college wordt verzocht om binnen drie maanden met een voorstel te komen. De motie werd ingediend tijdens de openbare vergadering van 25 februari 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Soepelere Mantelzorgvergunning in Dijk en Waard". Het voorstel beoogt de invoering van een soepeler mantelzorgparkeervergunning in Dijk en Waard, vergelijkbaar met het systeem in Hilversum. Dit houdt in dat zorgvragers een gratis vergunning kunnen aanvragen waarop meerdere kentekens geregistreerd kunnen worden, zonder koppeling aan de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook wordt onderzocht hoe zelfstandige zorgverleners (zzp'ers) makkelijker een parkeervergunning kunnen krijgen. Het college wordt gevraagd om binnen drie maanden met een voorstel te komen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de huidige situatie beschrijft, de problemen identificeert en concrete stappen voorstelt. Echter, het mist specifieke details over de financiële implicaties en de exacte criteria voor de vergunningen.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om het college te verzoeken onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een soepeler vergunningensysteem en om hierover binnen drie maanden te rapporteren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij het belangrijk vinden om mantelzorgers en zzp'ers beter te ondersteunen met parkeervergunningen, en of zij bereid zijn om de mogelijke financiële en logistieke consequenties hiervan te accepteren.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (binnen drie maanden rapporteren), en tijdgebonden. Het is echter minder duidelijk over de haalbaarheid en relevantie, aangezien de financiële en praktische haalbaarheid niet volledig zijn uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geven om het voorgestelde onderzoek uit te voeren en binnen drie maanden met een voorstel te komen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van mantelzorgers of zorgverleners in het proces, wat een gemiste kans kan zijn voor het verkrijgen van waardevolle input.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar het verbeteren van de toegankelijkheid van zorg kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in het voorstel. Het is onduidelijk hoe de kosten voor de uitbreiding van het vergunningensysteem worden gedekt, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mantelzorgvergunning Zorgverlener parkeervergunning Hulpverleners Maatwerk zzp'ers Wet langdurige zorg (WLZ) Zorgvragers Kentekens registratie Toegankelijkheid zorg Betaald parkeergebied Gemeenschap welzijnVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Vreemd aan de Orde: Soepelere Mantelzorgvergunning in Dijk en Waard
Samenvatting: De motie stelt voor om de mantelzorgparkeervergunningen in Dijk en Waard te versoepelen, naar voorbeeld van Hilversum. Dit houdt in dat zorgvragers een gratis vergunning kunnen aanvragen waarop meerdere kentekens geregistreerd kunnen worden, zonder koppeling aan de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook wordt voorgesteld om zelfstandige zorgverleners (zzp’ers) makkelijker toegang te geven tot parkeervergunningen. Het college wordt gevraagd om binnen drie maanden met een voorstel te komen over de implementatie van deze versoepelingen.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de huidige situatie als de gewenste veranderingen beschrijft. Het biedt echter geen gedetailleerd plan voor de uitvoering, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad
De raad wordt gevraagd om de motie te steunen en het college te verzoeken om de mogelijkheden voor een soepeler vergunningenbeleid te onderzoeken en hierover te rapporteren.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij de versoepeling van de mantelzorgparkeervergunningen steunen, wat kan leiden tot bredere toegang voor mantelzorgers en zzp’ers. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals het balanceren van parkeerbeleid met zorgbehoeften.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het vraagt om een onderzoek en rapportage binnen drie maanden. Het is echter niet volledig meetbaar of haalbaar, omdat het geen concrete doelen of middelen voor implementatie bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen is niet gegarandeerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geven om de mogelijkheden voor een soepeler mantelzorgparkeervergunning te onderzoeken en hierover te rapporteren.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van mantelzorgers of andere belanghebbenden in het proces, wat een gemiste kans kan zijn voor inclusieve besluitvorming.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar het verbeteren van de toegankelijkheid van zorg kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in de motie. Het is onduidelijk hoe de kosten voor de uitbreiding van het vergunningenbeleid worden gedekt, wat een belangrijk aandachtspunt is voor verdere besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mantelzorgvergunning Zorgverleners Parkeervergunning Mantelzorg Zorgvragers Hulpverleners Zzp’ers Wet langdurige zorg (WLZ) Kentekens Toegankelijkheid van zorgVerfijning van de zoekopdracht: